Илияна Йотова: Традицията е това, което винаги ни прави силни като българи

Илияна Йотова  –  Вицепрезидент на Република България бе гост  при откриването на ретроспективната изложба „Традиция с бъдеще“ в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. Експозицията е посветена на 50-годишнината на Националното изложение. В словото си тя  заяви,  че традицията е това, което винаги ни прави силни като българи, което ни е спасявало 13 века и ще го прави занапред. Това са живителните сокове за нас, българите – паметта, която съхраняваме от поколение на поколение и сме длъжни и отговорни пред децата си да предаваме напред,

На откриването на изложбата присъстваха още заместник-кметът на община Троян Розалина Русенова, областният управител на Ловеч Виктор Стойчев, майстори занаятчии и други гости.

Розалина Русенова определи Националното изложение като „дома на занаятите“. „Този дом, в който златните ръце на майсторите са сътворили изящество и красота. Неслучайно преди 50 години тук изтъкнати майстори на занаятите са определили мястото, където трябва да излагат своите творби – тук, в прохладата на Балкана, на земята на Троянския манастир и в близост до него.

Управителят на Изложението Иванка Джабраилова представи юбилейната изложба, в която са подредени експонати, дарени по време на национални и международни изложения, провеждани през годините в културната институция. „Богата колекция на Националното изложение на художествените занаяти ни дава възможност да проследим развитието на занаятите във втората половина на 20-ти век, а в днешно време, защото често правим експозиции на съвременните майстори.

Тя връчи юбилейни грамоти и почетни знаци на майстори занаятчии и личности, помагали за развитието на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата през годините.

След това Илияна Йотова и Розалина Русенова посадиха дърво в двора на Изложението. Програмата продължи с концерт на акордеонистката Вероника Тодорова, певците Ани Ненова и Радко Петков от Студия „Гласове“ при НЧ „Наука-1870“ Троян. Чухме и прекрасно стихотворение на Харалан Недев, рецитирано от троянското дете Тереза.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=novinottroyan&set=a.5237138426372759

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5237093176377284&type=3

Източник
по материали на БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button