Какви са различните видове уеб хостинг

Повечето уеб хостове предлагат различни хостинг пакети. Различните видове хостинг отговарят на различни изисквания за уебсайтове. Например сайт с милиони месечни посетители ще има различни изисквания от сайт, създаден само преди няколко седмици.

По-долу е представен списък на най-разпространените видове хостинг пакети, които се предлагат днес:

Споделено уеб пространство

Най-разпространеният вид хостинг е споделеният хостинг. За много собственици на уебсайтове това е и най-подходящият вид хостинг. Ако изберете план за споделен хостинг, ще споделяте физическата среда на сървъра с десетки до стотици други уебсайтове. А в някои случаи и повече.

Въпреки това, тъй като сървърът е разделен на дялове, Вашият сайт е в безопасност от другите уебсайтове, които го споделят. Разходите Ви ще бъдат много ниски, защото на практика споделяте сървърните ресурси с други потребители на същия сървър.

Споделеният хост е достатъчен за уебсайтове с ниски до умерени нива на трафик. С тази опция ще можете да управлявате хостинг средата си, да инсталирате CMS, да настроите електронна поща и много други неща, тъй като тя е най-удобна за начинаещи.

Виртуални частни сървъри

Запознати ли сте с VPS хостинг услугите? Терминът VPS се отнася за виртуален частен сървър. Този вид хостинг се основава на концепция, известна като „виртуализация“. Това Ви позволява да използвате ресурсите на няколко сървъра, като същевременно действате така, сякаш всички те са един. В резултат на това, на практика можете да се възползвате от цяла мрежа от сървъри и да увеличавате или намалявате тези ресурси според нуждите си.

VPS сървърът функционира подобно на специализиран сървър, но все пак ще споделяте сървъри с други потребители.

VPS хостингът е добър вариант за собствениците на уебсайтове, които искат да разполагат с мощта на специален сървър, но нямат средства да платят за него. VPS хостингът често е по-евтин и по-гъвкав.

Съхранение в облак

Облачният хостинг е по-нов вид хостинг. Той обаче бързо се превърна в един от най-популярните видове хостинг, които се предлагат днес. Ако не сте запознати с облачния хостинг, това е, когато Вашият уебсайт се хоства на няколко сървъра едновременно.

Облачните клъстери се създават от физически сървъри. Това е изгодно, тъй като трафикът автоматично ще бъде пренасочен към друг облачен сървър в рамките на клъстера, ако някой от сървърите бъде претоварен.

С облачния хостинг получавате изключително надеждна форма на хостинг. Той е и много гъвкав, тъй като може да се увеличава или намалява в реално време, което означава, че плащате само за сървърните ресурси, които използвате в момента.

Хостинг за специализирани сървъри

Специализираният хостинг е точно това, което пише на етикета.

Имате достъп до ресурсите на целия физически сървър. Тъй като не споделяте разходите за сървъра с други уебсайтове (както е при споделения хостинг), специализираният хостинг обикновено е най-скъпият. Има възможност да намалите цената, която трябва да платите, чрез superhosting promo code. Него лесно можете да откриете онлайн.

Този тип хостинг обикновено е запазен за уебсайтове с голям трафик или такива, които изискват специална конфигурация на сървъра. Ще можете да стартирате каквато и да е софтуерна конфигурация, от която се нуждае Вашият уебсайт, защото имате пълен достъп до сървъра.

Със специализирания хостинг ще получите невероятна производителност и сигурност. Възможно е обаче да се нуждаете от технически познания или екип, за да управлявате ефективно сървърната си среда.

Управляваният хостинг е опция в допълнение към специализирания хостинг. При него хостинг екипът може да Ви помогне в управлението и оптимизирането на Вашия сървър.

Хостинг за WordPress

Вероятно сте чували за хостинг за WordPress, ако управлявате сайт на WordPress. Можете лесно да стартирате своя WordPress сайт на различни хостинг платформи. Възможност обаче е и хостингът с управление на WordPress, който е изцяло съобразен с платформата WordPress.

Ако имате малък сайт с малък трафик, няма да забележите разлика в производителността. Ако обаче нивата на трафика Ви се увеличават и сайтът Ви само се разраства, може да забележите забележимо подобрение в производителността.

Дори и да споделяте пространство на уеб сървъра, ще го споделяте с други WordPress сайтове, така че сървърът ще бъде конфигуриран по различен начин, за да се извлече максимална полза от него.

Този тип уеб хостинг е важен за цялостната Ви сигурност, в допълнение към подобрената производителност и оптимизацията на сървъра. Много по-лесно е да се защитите от атаки, които са насочени специално към платформата WordPress, ако използвате само WordPress. Не само това, но и ще разполагате с екип от експерти, които работят за оптимизиране на сайта Ви и сървърите, на които е хостван.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button