Кампанията „Да бъдеш Баща“ и в Троян

Знаете ли, че 89 страни в света отбелязват Деня на бащата

Кампанията „Да бъдеш Баща“, която е национална,  имаше отзвук и в балканския град Троян. Децата от Първа група „Мечо Пух“ на детска градина „Здравец“   днес спортуваха със своите бащи на градския стадион „Чавдар“.

Инициативата за това спортно състезание бе на учителките от групата  – Надежда Лесидренска и Марияна Петкова и на директорката на градината Юлия Теодосиева по повод Деня на бащата, който се чества  на третата неделя от месец юни (през тази година бе на 19.06) и изборът на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ пада именно върху този ден.

Малчуганите и техните родители бягаха на конче с татковците, състезаваха се с кокили, с чували, биха си наказателни удари с футболна топка.  Като красив финал на това спортно събитие, посветено на бащите завърши със специален подарък – капсула на времето. Той беше предаден от възпитаниците на ДГ „Здравец“ Троян на своите бащи. В плика имаше послание от малчуганите, но условието е да се отвори през 2027 година.

Татковците бяха ощастливени  от прекрасните думички „Обичам те, тате!“, които чуха от своите деца, а искрената целувка, с която бяха дарени ги пренесе в друга вселена и ги доразтопи.

Събитието завърши с почерпка и разбира се с обща снимка.

Знаете ли,че на света има приблизително 3,5 милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни, черни и бели… Има обаче нещо, което обединява огромен брой от тях: четирима от всеки пет мъже (80%!) са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, братя, вуйчовци, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто приятели.
Международният Ден на бащата е денят на тези мъже. Защото връзката е важна. Връзката с бащата определя живота на всяко дете. Връзката с детето му определя живота на всеки мъж. Връзката между родителите определя живота на всяко семейство. Понякога връзката е като фон – толкова е важна, че не я усещаме, а просто живеем в нея, тя гради света. Връзката се променя – понякога е силна, друг път слаба; извор на любов, извор на болка. Не са нужни стотиците изследвания по целия свят, за да усещаме, че връзката е важна за всички нас (но и те го доказват 😉 ).

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button