Мебелните фирми имат сериозни затруднения заради министерска заповед

Мебелните фирми  от Троян и Областта настояват за отмяна на заповедта от 21 май миналата година на служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков за спиране на сечите в 30 процента от горите над 100 години и на горите покрай реки, извори, населени места и пътища. Това обявиха кметът на община Троян Донка Михайлова и собствениците на мебелни фирми, Владимир Хаджийски и Иван Тотковски на пресконференция на тема:

„Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“. Те съобщиха, че по темата ще се състои научно-практическа конференция на 16 юни в хотел „Балкан“ в троянското село Чифлик  с пълната подкрепа на Община Троян, заедно с Лесотехническият университет в София, Сдружение „Троян – мебел“ и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, на 16 юни в хотел „Балкан“. Ще присъстват представители на мебелни фирми от цялата страна, на държавата и научни работници.

Освен собственици на фирми от бранша, презентации ще направят учени и преподаватели от Лесотехническият университет в София, в дискусиите ще се включат и представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, народни представители. На конференцията са поканени и всички, които имат противоположно мнение и подкрепят забраната за добив на дървесина.

Организаторите смятат, че единствено когато бъдат чути аргументите на всички страни и бъдат представени научните факти, може да се постигне баланс и да се вземат смислени, аргументирани и работещи решения.

Кметът на Община Троян Донка Михайлова сподели, че само в троянско има регистрирани над 320 мебелни фирми.

Тя добави, че в над 50 български града мебелната промишленост е съществена част от бизнеса. От една страна, секторът изпитва сериозни затруднения, свързани с доставката на едра дървесина. От друга страна, е интересът на всички граждани българската гора да има своя достоен живот.

Според Михайлова, Хаджийски и Тотковски  е необходимо да има единен държавен контрол срещу незаконната сеч, а не да се взима лесното решение за съкращаване на легалната сеч. Според тях  България трябва да спре износът на едра дървесина във време, в което мебелопроизводителите са принудени да внасят скъпа едра дървесина.

Очаква се, диалогът между всички заинтересовани страни да доведе до балансирани решения в полза на природата, бизнеса и развитието на сектора.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button