Първи ретропарад на Съветски автомобили в Троян

Първи ретропарад на Съветски автомобили се проведе  в Троян на 21.06.2022 г.  с гости- участници от  градовете Варна, Велико Търново, Габрово и  Севлиево.

Идеята е била спонтанна  и оснвоните инициаторите са Момчил Креклешки и Димитър Вучков,  Джиговски и приятели. Започват да издирват, кой троянец има такава кола, свързват с колеги от други градове и започват подготовката. Преобладаваха  участници под 50 години от ТроянЪт, които се радваха като деца, показваха какво могат  през целия маршрут.

Стартът на дефилето бе даден  от бензиностанция Лукойл, Главната улица, СУ“ Св Климент Охридски“, Автогарата, ул.“Радецки“,  Новият мост при Лукойл. Финалът бе при Ритейл парка на улица“Ангел Балевски“1 в Троян.

По улиците на Троян се спираха усмихнати граждани, децата махаха от радост, а по-възрастните си спомниха за годините, когато автомобилите с марка „Лада“, „Жигули“, „Москвич“, Волга“ се закупуваха след дълго чакане.

Последваха снимки за спомен и много разговори за автомобилите  от времето на соцаи т.н. Участниците си обещаха  това събитие да стане традиционно и да има още гости.

„Любовта към античното и техниката, която за времето си е била новаторска. Това, че са част от нашето минало. На децата също им е интересно да видят как сме живели ние“, споделиха присъстващите

Цялата емоция от Първия ретропарад на Съветски автомобили в Троян може да проследите във видеото.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button