Представяне на предложения за паметник на Васил Левски

Представяне на проектните предложения за паметник на Апостола организирано от  Инициативният комитет  в град Троян. Те са изложени в  фоайето на Общината  Макетите на паметниците и визуализацията на архитектурното решение за поставяне на скулптурите са изложени за обсъждане.

Идеята, възникнала още преди сто години в Троян да има паметник на Васил Левски,  е на път да стане реалност. За целта вече са събрани над 40 хиляди лева от дарения и предстои да бъде  нов избран авторски колектив, който да сбъдне мечтата на троянци в центъра на града да се изгради монумент на Апостола, който е много свързан с Троян.

Първият  договор  е с авторски колектив проф. Георги Чапкънов – скулптор и арх. Светослав Константинов.  Поради здравословни причини Чапкънов не може да довърши проекта. Затова се потърси нов колектив, който да изработи паметника.
Очакванията са, че догодина, когато ще отбележим 150-годишнината от гибелта на Апостола, в Троян ще има достоен паметник на Апостола.
Вече има създадени проекти. „Каним гражданите и гостите на град Троян да изразят своето мнение в поставената на място урна или на е-mail: ik_pametnik_v_levski@abv.bg.„, съобщават от Инициативният комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в град Троян.

Срокът за изразяване на мнения е 20.06.2022 г.

Когато бъде готова скулптурата, ще се изгради постаментът и прилежаща част около паметника. Досега са събрани над 40 хиляди лева по специална сметка на инициативния комитет. Новият колектив ще каже колко ще струва. Продължава набирането на средства.

Дарения са получили и от училища, колективи, пенсионери. Малките са също от сърце и значат много за инициативния комитет. Дарителите не са само от Троян.

Желаещите да дарят средства могат да го направят чрез банков превод по сметка: BG74IORT80481092106900 BIC: IORTBGSF

Представяне на предложения за паметник на Васил ЛевскиПредставяне на предложения за паметник на Васил Левски Представяне на предложения за паметник на Васил Левски Представяне на предложения за паметник на Васил Левски

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button