С празнична служба бе отбелязан храмовия празник на параклиса в Белодробна болница

С празнична служба, а именно с прочитане  акатист на лекаря хирург Св. Лука Кримски (1877-1961 г.) бе  отбелязан храмовият празник на параклиса „в Белодробна болница Троян на 11.06.2022 г. , който носи неговото име.

Празничната служба бе отслужена от ставрофорен свещеноиконом Марин Божков. На събитието присъстваха  ръководството на „СБАЛББ“ ЕООД и гости.

09.10.2017 г. бе осветен новоизградения параклис „Св. Лука Кримски”. Церемония по освещаването на параклиса извърши Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ставрофорен свещеноиконом Марин и свещеници от енорията.

Светецът-лечител на нашето време (поне времето на по-старите) е известен и с прозвищата Симферополски и Войно-Ясенецки. Последното е фамилното му име, а гр. Симферопол на о-в Крим е бил в титлата му като Кримски архиепископ.

Св. Лука   е роден  27 април 1877 г., Керч, а починал на 11 юни 1961 г.роден  стана известен като помощник на страдащите още преди признаването му за светец от Украинската православна църква (Московска патриаршия) през 1995 г. Вече в много поместни православни църкви има изградени храмове в негова чест и с молитвите си вярващите го призовават за помощ, особено при боледуване.

Освен параклиса в Троян в гр. Гоце Делчев има действащ енорийски храм в негова чест, както и параклиси на няколко места в страната в гр. Добрич също се строи нов храм на св. Лука.

Св. Лука пише: „Замисляли ли сте се понякога защо Господ е изпратил Своите ученици не само да проповядват, но и да изцеляват болните? Щом Господ е смятал лечението на болестите за такова важно дело, наравно с Евангелската проповед, то и за нас това трябва да е едно от най-важните ни задължения.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button