Традицията на сборовете в община Троян продължава

Традицията на сборовете в населените  места на  община Троян продължава  след двугодишно принудително прекъсване.
Народните и църковни празници се намират в сложни взаимоотношения. Много често народният и църковният празник си поделят един ден, но посланията им към хората са различни, като понякога се допълват, друг път се разминават и дори си противоречат.
Една малко проучвана в последните години традиция е тази на народните събори и сборове. Сбор всяко село има и до днес, датата за събора се определя от кмета на населеното място, като, разбира се, кметовете спазват старите традиции.
Именно по тази причина през изминалата събота имаше празници на селата в Шипково, Балабанско и Калейца, а в Бели Осъм тържествено отбелязаха деня на Ботев.

Първото село, което за една седмица честваше три празника, беше Шипково – 120 години читалище в селото, храмов празник и сбор.
Празненството в селото беше открито от инж. Тихомир Лилов (председател на читалищното настоятелство), след това Кметът Донка Михайлова поздрави всички шипковени и гости. За доброто настроение на присъстващите се грижеше певицата Латинка Петрова.
След кратък престой потеглихме за Балабанско, където бяхме посрещнати сърдечно от кметския наместник Маргарита Генкова и общинския съветник Владимир Хаджийски, който се чувстваше като домакин. По масите бяха насядали малки и големи и се наслаждаваха на изпълненията на дует „Свежест”. За пореден – четвърти път, Иван Макариев беше наготвил вкусен курбан, като месото беше осигурено от Камен Иванов, а продуктите – от Боян Ганковски. Майстори на житото бяха Нанко Дисански и Маргарита Лесидренска, които също за поредна година майсторят този троянски деликатес.

Поиграхме и се повеселихме с жителите на Балабанско и поехме към следващата ни спирка, село Калейца, където жителите също празнуват на Спасовден, но по разбираеми причини бе изместен за 4.06.2022 г. (събота) – да могат повече хора да се съберат и повеселят. Там ни очакваше богата музикална програма. Танцов ансамбъл „Възраждане“ при НЧ „Развитие-1898 г.“, с. Орешак и децата на фолклорен ансамбъл „Траяна“ при НЧ „Наука – 1870 г.“ – гр. Троян, вдигнаха настроението със своите изпълнения.

Присъстващите на празника опитаха вкусните изкушения на шеф Ангел Минков. Той не ги разочарова. Съвместно с екипа си беше приготвил много вкусен курбан, както и традиционното сватбарско жито. Разбира се, имаше и бира-скара.
Кметът Татяна Стойкова благодари на всички, които са помогнали да се осъществи този великолепен събор. А именно на: Институт по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) Троян, Светлин Василев, Мариян Георгиев, Георги Андреев, Божидар и Явор Кавръкови, Веселин Минчев, Георги Нешев, Мирослав Ханков, Росен Веселинов, Теменужка Парушева, Ангел Табаков.
Заедно с хората от селото в празника се включиха общинските съветници от БСП Камен Спасовски и Младен Богдански, зам.-областният управител Росен Веселинов и др.
За доброто настроение се беше погрижил Валентин Йорданов.

Празниците изглеждаха малко по-скромни от предходните, но пък бяха изискани.
Хората останаха доволни , защото след двегодишно прекъсване имаха възможността отново да избухнат, да се видят и да потанцуват.
След кратка почивка, вечерта станахме преки свидетели на отбелязването на Деня на Ботев в троянското село Бели Осъм, където Мария Лучева чрез прекрасното изпълнение на стихотворението “Хаджи Димитър” на Христо Ботев за миг ни пренесе в Балкана и в онези времена, когато знайни и незнайни български юнаци се бореха за свободата ни.
В тържеството взеха участие още вокална група “ Планински звуци”, Бели Осъм и фолклорен ансамбъл от село Врабево.

Гости на събитието бяха Донка Михайлова – кмет на Община Троян, зам.-кметът Ангел Ангелов, общинските съветници от БСП Елена Ройнева, Камен Спасовски, инж.Младен Богдански.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите и красива заря освети небето.

Така приключи съботният ден.
Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button