Троянецът Миро Чолаков е в топ 20 на Калифорнийските винари

Троянецът Миро Чолаков е в топ 20 на Калифорнийските винари – това съобщиха за БТА от онлайн списанието Life Bites. Това се случва след 6 години, когато  отново световните медии съобщиха, че българин е в топ 20.

Роден и израснал в Троян, Чолаков е около дядо си, докато той прави сам виното си. Завършва английската паралелка на троянската гимназия „Васил Левски“ през 1984 г. и в края на 80-те, след като минава през задължителната казарма, Миро Чолаков завършва лозарство във Висшия селскостопански институт в Пловдив. През лятото на 1990 г. е избран между стотици кандидати да участва в програмата за обмен Future Farmers of America, която го отвежда в Напа Вали, Калифорния, позната като американската Мека на виното.

Там той започва работа като стажант в беритбата на грозде в избата Dry Creek. Впоследствие остава девет години и постепенно се издига от позицията на Cellar Master до Assistant Winemaker.

През лятото на 1999 г. напуска, за да стане майстор винар в Trentadue в Гейзервил, Калифорния. В следващите години Чолаков създава някои от най-популярните вина на избата, които печелят множество награди.

През 2001 г., паралелно с работата си, българинът основава своя изба, наречена Miro Cellars и създава първото си собствено вино – Miro Cellars 2006 Petite Sirah. Само няколко седмици, след като е пуснато на пазара, то е оценено с рекордните 90 точки от критика Робърт Паркър Джуниър в The Wine Advocate – едно от най-влиятелните списания за вино в света, се съобщава още в БТА, цитирани от Троян експрес . Междувременно продължава да се квалифицира – има завършена програма по микробиология на винопроизводството в калифорнийския университет Davis и сертификат за мениджмънт от колежа Santa Rosa Junior.

Консултира фирмите Bulgarian Master Vintners, Blue Rock Winery, Delacosta Winer, Abundance Winery. Член е на борда на директорите на Zinfandel Advocates and Producers. Със съпругата си Моли имат две дъщери (Троян 21)

Автор:
Елза Тодорова
Източник
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/balgarin-vleze-v-top-20-na-kaliforniyskite-vinari

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button