„Благодатният дъжд“ събра творци във Врабево

„Благодатният дъжд“ бе първата проява от „Празници на изкуството“  в  китното село Врабево, което се провежда ежегодно през месец Юли.

Мястото е нетрадиционно в Троянския Балкан –  арт галерия „Дворът” във Врабево, но там  художници и майстори на керамика я  изпъстриха със своите творби.

Форумът бе официално открит в късният следобед на 1 юли от проф. д-р, чл.кореспондент на БАН Аксиния Джурова при голям интерес от гости и местни граждани в галерия „Дворът”.

Специално за тях от Турция пристигна Зиятин Нуриев – преподавател по скулптура във Факултета по изящни изкуства на Университета Мармара в Истамбул и неговата дъщеря – балерина и преподават по балет. Експонирани са изложби на Емил Попов (скулптура), Станислав Памукчиев (живопис), Ивелина Берова (фотография), Вихрони Попнеделев, Румен Георгиев и Георги Миленов (керамика), разказва Николинка Христова от вестник Десант.

Творци, които в предишни години са имали самостоятелни изложби, сега участват в обща експозиция с по две или три неща. Това са Аделина Попнеделева, Аршак Нерсисян, Андрей Янев, Веско Велев, Геди Асса, Георги Маринов, Галя Шехриян, Десислава Минчева, Дарина Янева, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иван Янев, Кънчо Кънев, Кирил Мескин, Люевент Море, Милко Божков, Мартин Киров, Матей Матеев, Марко Марков, Цвятко Дочев и Цветан Колев. Домакини на изложбите са Аксиния Джурова, Владимир Игнатовски, Зорница Китинска, Силвия Кавданска и Хирофуми Аджичи.

„Празници на изкуството“ е уникалното събитие с нетрадиционно място, кратко време за изява, дискусии и обсъждания – истински културен център от национално значение. Сайванти, някогашни плевни, споделените дворове, чардаци, дървени стълби, навеси, ниши в оградите, плочи и лозници в галерия „Дворът” са като един голям дом, в който е влязло изкуството. Тази достъпност го прави по-лесно за разбиране и възприемане и в същото време повдига духовното ниво на хората.

Прохладата на Троянския Балкан, прекрасните творби на скулпторите, художниците и майсторите на керамика, общинската и кметска управа и на НЧ „Христо Ботев – 1911” са в арт съюз за подкрепа на галерия „Дворът”, превърнала се в притегателно място за ценителите. А най-хубавото е, че всяка година младежката публика става все по-многобройна, споделя още Николинка Христова.

Снимките за колажа са ни предоставени от Донка Михайлова – Кмет на Община Троян и г-ца Тереза Георгиева от отдел „Култура“  в общината, които уважиха творците.

Източник
https://www.desant.net/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button