Да помогнем на родителите!

Да помогнем на родителите – авторката д-р Ангелина Иванова, учител по Български език и литература в Средно училище „Васил Левски“ Троян,  споделя свои мисли по наболял проблем – младото подрастващо поколение! Ето и текста на  статията, която ни изпрати!

Знаете ли колко е трудно да си родител на пубер днес!
Обществото те притиска с един измислен псевдолиберализъм, останалите родители са подвили опашки и мълчат като…
Отново имаме едно дете на ръба на смъртта. Алкохол и райски газ. И настървени ченгета хукват по проверки. Мързеливи журналисти получиха на тепсия темата, която да дъвчат, без да се поместват от биричката до компютъра.
А нещата отдавна са много, много, ама много сложни и потресаващо гадни.
Какво може да направи един родител на осмокласник, който отива на рожден ден, където ще се нацапалундри и дори може би ще се надруса.
Преди една седмица ме помоли за среща мама на осмокласник. Мой ученик. Не искаше съвет. Просто споделяше.
Синът ѝ имаше преди няколко дена рожден ден. Синът ѝ настоял за алкохол и мама купила бира. И 750 мл водка. Момчето получило подаръци, между които и бутилка уиски, бутилка водка.
Мамата сподели, че всъщност не са пили много. 2 бутилки по 700 мл уиски и също 700 мл водка. Няколко бири. За 21 души.
Пушели само на терасата.
Мамата щеше да се пръсне от разкаяние и чудене. Тя не одобрява собственото си поведение. Но същевременно, ако беше забранила алкохола, синът ѝ щеше да се почувства посрамен и не се знае колко време щеше да е бесен и сърдит.
И тъй като от време се тревожа от темата, в края на годината оставих същите тия мои осмокласници да говорят по темата – „Да пием ли алкохол през ваканцията“. Бях потресена. Почти всички пият. Някои по много. Много са се напивали повече от един път.
Много татковци пиели с децата си, защото „по-добре първо да се напиеш с мене“.
Един осмокласник ми каза, че „Дядовците са длъжни да дават вино на внуците си „за кръвчица“. Кой троянски тъпак е решил, че виното произвежда кръв… А кой родител ще влезе в спор с лудия си родител, който смята, че винцето е просто задължително (не харесвам общо взето троянци, но тази идея за „кръвчицата“ просто ме побърква).
Смее ли родителят да спре детето си от нощна дискотека, след като никой в дискотеката не проверява кой е пълнолетен и кой – не. А полицията се чеше по „кафевичкото“?
Ако не помогнем на родителите законодателно да спасяват децата си, ако не подкрепим тяхното право на контрол, то ще продължим да тръпнем за новини от поредното дете, което бере душа в някоя болница…

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button