Епидемиологичен контрол на РЗИ Ловеч

Епидемиологичен контрол на РЗИ Ловеч за изминалата седмица – 27.06.2022 – 03.07.2022г
Регистрираната 14-дневна заболяемост от COVID-19 за Област Ловеч до 03.07.2022г. включително е 34 на 100 хил. население, при 29 на 100 хил. население за предходната седмица и бележи леко завишение.
За периода 27.06.2022 – 03.07.2022 година включително в областта са диагностицирани 16 положителни лица, при 18 за предходния 7 дневен период.
Диагностицираните и карантинирани като контактни лица са изолирани и поставени под карантина съгласно изискванията на Заповед №РД-01-221/03.06.2022 година на Министъра на здравеопазването.
Положителните активни лица са 34, от които 28 са под домашна изолация и лечение и 6 хоспитализирани. Доказаните положителни лица са и от 8 – те общини. Общо диагностицираните случаи в областта са 16907. Излекуваните лица са 15986, под карантина са 26 души, починалите са 887.
В отчетния период в област Ловеч са приложени общо 20 дози ваксина срещу COVID-19.

Здравен контрол
През периода инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 28 проверки на обекти с обществено предназначение за спазване на здравните изисквания в следните населени места: гр. Ловеч, с. Шипково, гр.Тетевен, с. Патрешко, с. Врабево, с. Г.Желязна, гр. Троян. При извършените инспекции се установи, че обектите отговарят на нормативната уредба.
Извършена е проверка в 6 аптеки в гр. Ловеч по спазване на законодателството и в 8 аптеки в гр. Ловеч за спазване забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Не са констатирани нарушения.
По Национална програма за профилактика на хронични незаразни болести в рамките на един месец от 31 май до 30 юни се проведе здравно-образователна и скринингова кампания с обучения, изследвания и консултации с млади хора –ученици, педагози, медицински специалисти от училища в гр. Ловеч. По време на кампанията бяха обхванати 6 училища – 1 ОУ, 2 СУ, 3 ПГ.
Проведените дейности са във връзка с Европейски ден за борба със затлъстяването и 31 май Световен ден за борба с тютюнопушене – презентации с дискусии на тема „Здравословно хранене и затлъстяване при млади хора“ и Тютюнопушене –рисков за здравето фактор при млади хора“.
В хода на кампанията се извършиха и скринингови изследвания на кръвна захар, тегло, БМИ (индекс на телесна маса), степен на затлъстяване, препоръчителни дневни калории, измерване на мускулна маса и процент мазнини в тялото с интерактивни пособия – спирометър, пулсооксиометър, апарат за кр. захар, апарат за кръвно налягане и уред за измерване състава на организма.
От проведените скринингови изследвания се установиха единични случай на деца с повишена кръвна захар, които при консултиране се оказват с фамилна обремененост.
Единични са и случаите на деца с наднормено тегло и по висок БМИ, както и с ускорен пулс в диапазон 100-130 отчетен на пулсооксиометър и апарат за измерване на кръвно налягане, което по данни на изследваните лица се дължи на честата и прекомерна употреба на енергийни напитки и кока кола.
Всички деца с отклонение са насочени към ОПЛ или лекар специалист.
Изследвани в периода бяха около 150 деца, педагози и мед. специалисти.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button