Горски пожар вилнее над Терзийско

Горски пожар вилнее в района  над село Терзийско –  община Троян, в местността Дебелият ръд  вече трети ден.  Причината за  възникването   е  гръмотевичната буря на 24.07 срещу 25.07.2022 г, съобщи за Троян експрес  кметът на Терзийско Димитрина Станчевска.

Дърво се самозапалва  и оттам започват да горят други иглолистни дървета. Станчевска подава сигнал в Районната служба на ПБСЗН Троян и до 23:30 часа  го потушават.

Но за лош късмет тлеещо право  дърво пада  на земята  и пожарът наново се възбужда.  Отново започва борбата на служители от Държавно Горско стопанство Троян и от троянската пожарна служба с огнената стихия.

Вчера след обяд се появява и вятър, който спомага да се разпали наново огънят. И така до днес. 16 пожарникари и горски се борят с огнената стихия.  До момента са изгорели около 150 дка  иглостни  дървета (това все още не е точната цифра), защото  е имало нападали сухи клони.

Станчевска също сподели, че на  мястото на пожара има много нападали дървета, съчки, трудно проходимо. Тя изразява своята благодарност към момчетата, които се борят с огъня  трети ден. Доброволци има, но са успели да  достигнат до определено място.

Все още огънят властва в  местността Дебелият Ръд. Всички се молят да завали дъжд, за да може да спре този огнен ад.

От РСПБСЗН Троян предупреждава, че предстоящите дни са свързани с високи дневни температури. Това създава предпоставки за възникване на полски и горски пожари. Пожарите в горите са често неконтролируеми и не рядко взимат човешки жертви.

Снимката е архивна  –   Петър Петров.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button