Кметът информира съветниците относно текущото изпълнение на бюджета

Кметът на община Троян Донка Михайлова информира общинските съветници относно текущото изпълнение на бюджета за първото шестмесечие на 2022 г по време на редовната им сесия, провела се на 28.07.2022 г. в салона на Общината.

Михайлова отчете ръст на местните приходите  –  8 млн. и 945 хлд. лева срещу 5 млн. и 193 хлд. лева за същия период на 2021 г., като данъчните приходи са около 2 млн. лева или 66 % от планираните приходи. Неданъчните са 813 хлд. лева са повече от миналата година  или за 2022 г са около 3 млн. лева , които са от продажби. Също така  има по-висока събираемост.

Кметът посочи сериозните проблеми  – увеличаването на електроенергията, в строителството – няма избран изпълнител за ремонтни дейности в селата. Двама са се отказали заради ръстът на цените.

Също така изрази притеснението, че от Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на Околната среда и водите са приели негласното правило, на абсолютно всички проекти да  има финансови корекции и отпуснатите средства ще са с 10% по-малко. Това е прецедент, изтъкна Михайлова.

Добрите новини за общината –  добра събираемост на данъчните задължения (около 83% – за страната 75%); ръст на средствата за общините – допълнително 848 хлд. лева, като 606 хлд, лева са за капиталови средства; отпускане на финасовите средства заобщински път LOV1140 през с. Орешак (ул. „Стара планина“), заедно със съоръженията и принадлежностите към него, като половината ще бъдат отпуснати тази година.

Също така съветниците бяха информирани, че е имало среща между  ръководствата на Общината и  детските градини  и училища за отоплението през новата учебна година.

Кметът информира съветниците относно текущото изпълнение на бюджета за първото шестмесечие на 2022 г
Мариян Данчев

Спокойствие има засега, че ще бъде изпълнен бюджета в рамките на годината„, завърши отчета на 6-месечния бюджет  първата жена кмет в историята на Троян.

Мариян Данчев от  групата на „Избор за Троян“ предложи  община Троян да има общинска строителна фирма, защото липса на такава  създава много проблеми. Донка Михайлова поясни, че е  Общинско Предприятие „Комунални услуги“ извършва текущите ремонти.  За да има такава фирма трябва да бъдат вложени по-сериозни  инвестиции в техника, а в момента свободни няма. Вторият проблем е работната ръка –  все по неквалифицирани служители работят в строителните фирми. И третият е  – има много фирми, които работят на тъмно и  са най-голямата конкуренция.

Но градоначалничката на Троян остави предложението отворено  за дискусия, защото  е доказано вече, че общинските фирми работят много добре.

Тя също изрази безпокойството си за недостиг на финансов ресурс в общинските болници, не са повишени възнагражденията в заложения в националния рамков договор размер, както и че поради това се очаква болниците да бъдат санкционирани с намаляване стойността на клиничните пътеки с 15%.

На следващия ден, 29.07.2022 г. Кметът Михайлова и  като зам.-председател на на УС на Националното сдружение на общините  (НСОРБ), заедно с другия зам.-председател и Кмет на Димитровград Иво Димов и с д-р Емил Кабаиванов – Кмет на община Карлово и член на УС, проведоха среща с Министъра на здравеопазването в оставка проф. Сербезова, със зам. министъра д-р Грибнев и с председателя на Надзорния съвет на НЗОК доц. Пандов.

„Споделихме с министъра тревогата си, че това силно затруднява, а може и да доведе до фалит, някои болници. Ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) сподели позицията ни, че общинските болници имат сериозни затруднения да изпълнят без финансова подкрепа от държавата заложеното в Националния рамков договор (НРД) и, че работещите в тях следва да имат достойно заплащане. Обсъдихме възможности, при които от 1 август общинските болници не следва да бъдат санкционирани. Още следващата седмица ще поискаме среща с новия министър по темата.“, написа в социалната мрежа Фейсбук Донка Михайлова.

С пълно единодушие съветниците приеха информацията относно текущото изпълнение на бюджета за първото шестмесечие на 2022г

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button