Lidl с награда за приноса си към устойчивото развитие

Компанията бе отличена и за подкрепата си за българските производители

Lidl бе отличен за приноса си към устойчивото развитие по време на тазгодишните награди на b2b Media. Компанията спечели първо място в категорията „Инвестиция за устойчиво развитие“ за политиката си за намаляване на пластмасата, както и за своята климатична стратегия. Веригата получи и още едно признание – трето място в категорията „Успешно развитие на международни пазари“ за дългогодишната си подкрепа за българските производители и възможностите, които им предоставя за износ на европейския пазар, съобщават за Троян експрес.

През изминалата 2021 г., като част от Schwarz групата, Lidl даде старт на амбициозна климатична стратегия, основана на методологията на инициативата Science Based Targets – глобален стандарт за корпоративни действия в областта на нисковъглеродната икономика. На локално ниво Лидл България цели да намали въглеродните си емисии с 95% до 2030 г. От март тази година компанията премина към 100% зелена енергия чрез закупуване на гаранции за произход. Веригата бе и първата, която пусна на пазара климатично неутрални продукти под собствената марка Vemondo.

С грижа за околната среда е и кампанията „Рециклирането има смисъл“, част от REset Plastic – цялостната международна стратегия за намаляване на пластмасата на Schwarz групата. И тук Лидл България си поставя амбициозни цели на локално ниво – до 2025 г. да намали потреблението на пластмаса с 20%, да направи 100% от опаковките на продуктите си собствена марка максимално рециклируеми и да увеличи използването на рециклиран материал в опаковките на продуктите собствена марка средно до 25%. За постигането им веригата прилага редица мерки, част от които е въвеждането на нов екологичен касов бон – рециклируем и без химически вещества, както и това, че всички торби за пазаруване за многократна употреба вече са рециклируеми и от 80% рециклат.

Постоянен е и ангажиментът на компанията да подкрепя българските производители и да им дава възможности да изнасят и да постигат успех на международните пазари. Само за последните 3 години – от 2019 до 2021 г., стойността на износа, реализиран от български компании благодарение на Lidl, достига 150 млн. лв. Това са резултати, постигнати от 58 български производители, които в този период са реализирали 252 продукта в европейската търговска мрежа на Lidl в 27 държави.

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 111 магазина в 50 града и над 3700 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button