Народно читалище „Наука – 1870 г.“ – Троян с плакета на президента „Св. св. Кирил и Методий“

Културната институция с плакета на президента „Св. св. Кирил и Методий“

Народно читалище „Наука – 1870 г.“ – Троян  отбеляза своята 150-годишнина с танцовия спектакъл „Картини от България“, в който взеха участие всички състави на културната институция. Спектакълът показа редуващи се картини от България – чрез прекрасните изпълнения на формациите на читалището пътуващ троянец обиколи Северняшкия край, Тракия, Пирин, но накрая се завърна в сърцето на Балкана, осъзнавайки, че камъкът си тежи на мястото., където бе посрещнат с пита от кмета на Общината Донка Михайлова.

На 21 юли 2022 г. салонът на НЧ „Наука-1870 г.” – Троян се оказа тесен, за да побере всички гости и граждани, дошли да видят премиерата на спектакъла „Картини от България”, който читалището посвети на своята 150-годишнина, навършила се през 2020 година, но поради ограниченията, наложени заради Ковид-пандемията не можа да отпразнува.
На читалищната сцена ФА „Траяна” сътвори вълшебство и магия от музика, танц и настроение. Спектакълът, създаден специално за ансамбъла, представя характерни танци, музика, облекла от четири фолклорни области – родопска, пиринска, тракийска и северняшка. Представянето на всяка една от тези области става чрез мултимедия и се прави препратка към традициите, обичаите, бита, занаятите и местната традиционна кухня от Троянския край. Представят се типични за Троянско занаяти като грънчарството, рядко срещани музикални инструменти като окарината, както и характерни за района ястия като сватбарското жито от с. Гумощник и др. Водеща роля има разказвачът, който е свързващото звено между отделните картини. Той се превъплъщава в ролята на троянски майстор-грънчар, който с пълната си с шарени грънци каруца обикаля пазарите и панаирите на четирите области и прави препратки и сравнения на своята родна троянска област с посетената по отношение на бит, обичаи, занаяти, кулинарни произведения.
В музикално-танцовия спектакъл „Картини от България”участват Фолклорен ансамбъл „Траяна”, Детски състав на ФА „Траяна”,клуб за народни хора „Ха, за здраве”, Дамски камерен хор, Ани Ненова от Студия „Гласове”, Любителски театрален състав. Идеята за целия спектакъл и хореографията на четирите картини – родопска, пиринска, северняшка и тракийска, са авторско дело на Мирослав Димитров – професионален хореограф, директор на Ансамбъл „Пирин” и хореограф на ФА „Траяна” при НЧ „Наука-1870 г.” – Троян от 2020 година. Музиката към уникалната хореография е композирана безвъзмездно от композитора Стоимен Добрев. Прекрасните носии, в които са облечени танцьорите и в четирите картини, са произведени в с. Първомай, Петричко от Йордан Николов – хореограф на ансамбъл „Гайтан”. В ролята на пътуващия троянец се превъплъти актьорът Тодор Бенчев. Автор на текста към презентациите е Вихра Петрова.
Музикално-танцовият спектакъл „Картини от България” се реализира в изпълнение на спечелен проект, финансиран от Национален фонд „Култура” по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 21”.
Реализацията на спектакъла стана възможна с финансовата подкрепа на Община Троян, фирма „Калинел”, фирма „Викис Хидравликс”, „Винпром – Троян”, ЕТ „Проектстрой – Петър Петров” – Габрово, фирма „Гайтан” – с. Първомай, община Петрич, ОП „Комунални услуги”, МНХЗПИ – Троян, и господата Петър Аврамски, Димитър Калински, Николай Георгиев, Христо Хасъмски и Петьо Генковски.
Презентациите в спектакъла станаха възможни благодарение на отзивчивостта на йеромонах Стефан – изпълняващ длъжността игумен на Троянския манастир, „Цочев Керамикс” ЕООД, гостилница „На дворЪТ” – Троян и бай Калчо от с. Терзийско – майстор на окарини.
Официални гости на тържественото честване на 150-годишнината на НЧ „Наука-1870 г.” – Троян бяха Донка Михайлова – кмет на Община Троян, Пламен Славов – секретар на Президента на Република България по образование, духовност и култура, Искрен Арабаджиев – народен представител от Ловешки избирателен район, Виктор Стойчев – областен управител на област Ловеч, Росен Веселинов – зам. областен управител ан област Ловеч, йеромонах Стефан – изпълняващ длъжността Игумен на Троянския манастир и член на читалището, Розалина Русенова – зам. кмет на Община Троян, Нестор Несторов – председател на НЧ „Витоша” – София, Алфидин Раифов – директор на Държавен куклен театър – Габрово.

А част от сърцето на Балкана е читалище „Наука“, изтъкна кметът на община Троян Донка Михайлова, която съобщи, че културната институция е удостоена със златния герб на Троян за юбилея. Секретарят на президента на България по образование, духовност и култура Пламен Славов обяви решението на Румен Радев за присъждане на плакета на държавния глава „Св. св. Кирил и Методий“ на читалището за значимия му принос към българската културно-просветна традиция.Народно читалище „Наука – 1870 г.“ – Троян  отбеляза своята 1150-годишнина с танцовия спектакъл "Картини от България", в който взеха участие всички състави на културната институция

Този културен продукт заслужава да се види в цяла България, посочи народният представител Искрен Арабаджиев. Дните ни са смислени, когато ги изпълваме с култура и фолклор, допълни той.

„Празници като днешния се случват, за да ни покажат колко е важно читалището с неговия дух, позволил ни да оцелеем във времето. Приемете моето признание – към творците, гостите, общинското ръководство, за всичко, което правите за опазване на родното културно наследство и пренасянето му в бъдещето! Вярвам, че и с помощта на държавата ви предстоят още много хубави дни и години и още много прекрасни спектакли като днешния, в които да показвате невероятните картини от Троянския край и цяла България.“, Това каза снощи на празника на Народно читалище „Наука – 1870 г.“ в Троян областният управител Виктор Стойчев.
За достолепната годишнина читалището получи много цветя и поздравителни адреси и бурните аплодисменти на пълната зала.
Сред гостите на празника бе още зам. областният управител Росен Веселинов.
Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button