Троянецът Христо Минков с опит за рекорд по маршрута Ком – Емине

Троянецът Христо Минков , който е едва на 21 години  ще прави  втори  опит да пробяга планинския маршрут от връх Ком до нос Емине и да постави рекорд.

Троянецът Христо Минков с опит за рекорд по маршрута Ком - Емине
Троянската агитка

Троянският маратонец вече има зад гърба си солиден километраж в планината. През 2021 година той пое по билото на Стара планина, но се наложи да прекрати бягането по средата. След месеци упорита подготовка, сега Христо прави нов опит. Стартът бе на 29 юли. на 30.07.2022 г,  точно в 15:40 часа той премина през Беклемето, където го очакваше силна агитка от Троян – кметът Донка Михайлова, общински съветници – Калина Калинска и Даниел Сираков, съмишленици и разбира се и  най-близките.

Троянецът Христо Минков с опит за рекорд по маршрута Ком - Емине
Христо на пункта на Беклемето

Неговото семейство, както и хилядите съпричастни,  го следят, тръпнещи в очакване.
Много хора го чакат  на пунктовете, за да го окуражават. Така той знае,  че няма да си сам, въпреки, че ще летиш сам през времето в планината.

Негов съпорт е баща му. Подкрепен е финансово от Община Троян, от TSD  и  други фенове.  Христо сподели, че тази година е доста по-подготвен от миналата и вярва, че ще постигне целта си. Нека напомним, че миналата година се наложи да прекъсне опита си, заради недостатъчна подготовка и много лошо време. Тази година той си е извадил поуката и се надяваме да няма проблеми.

https://gps.tracksport.eu/map/xristo-minkov-kom-emine-2022?fbclid=IwAR0P7oJm21OZBpGfzAfV7ODqL4fkLojR1BWtkl3xhDNbpLlBpp4bAFhcwbE.

По последни данни вече премина „Проход на републиката“ на 299.8 километър на Е3 – 31.07.22 в 15:54:24ч., с подобрено от рекорда време 00:55:42ч.

Маршрутът Ком-Емине е предизвикателство със своите близо 600 километра в сърцето на Балкана. Прекосявайки планината, най-високата точка по трасето е връх Ботев (2376 м). На този етап рекордът за скоростен пробег се държи от Божидар Антонов, който през август 2018 година премина по билото на Балкана за 4 дни, 8 часа и 27 минути.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button