В Троян се провежда Майсторски клас за дигиталната трансформация в музеите

В Троян се провежда Майсторски клас, който е част от програмата, посветена на 60-годишнината от създаването на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян. Обучението е с цел да бъдат представени последните тенденции в областта на дигиталната трансформация и трансформацията на цифровото съдържание в данни.
Майсторският клас се организира съвместно от Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ), Лабораторията по музеология към Йонийския университет в Корфу, Гърция, проекта DISTILL, Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и европейската дигитална библиотека Europeana.

То бе открито от  Елеонора Авджиева, директор на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, Троян;
Розалина Русенова – зам.-кмет на Община Троян; Георгиос Папайоану –  Йонийския Университет; и представители на ICOM и Europeana Management Board.

Обучители в Майсторския клас са доц. д-р Милена Добрева от СУ „Св. Климент Охридски” и доц. Георгиос Папайоану от  Йонийски университет.

Присъстваха музейни работници  от Габрово, Ловеч, Природо-научния музей в село Черни Осъм и др.

Първият ден програмата започна с представяне на участниците. След това имаше дискусия  – Защо темата е важна? Участниците бяха въведени за  дигитална трансформация и сбирките като данни, потребителите- какви данни търсят и др.

Троянският музей представи практиката – съвременното състояние на дигитализацията в Музея в Троян.

Георгиос Папайоану презентира темите: Преход от агрегиране към пространства от данни и Работа по мини проект.

В утрешния ден програмата ще продължи с темите:

● Използване на сбирките като данни в образователни инициативи
● Полезни ресурси

Ще бъдат представени на мини проектите.
Във видеоматериалите може да чуете и видите всичко от събитието


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button