Въвеждат противоепидемични мерки заради COVID-19 в област Ловеч от 23 юли

Въвеждат противоепидемични мерки от 23.07.2022 г. в област Ловеч, заради нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2 , съобщават от Министерството на здравеопазването  за Троян експрес . Новозаболелите за областта към 22.07 са 9, за страната са 1640 или 4 по-малко от 21.07. Направени 6768  RT PCR и Бърз тест за антигени тестове за COVID, което е 24.23%.Въвеждат противоепидемични мерки заради COVID-19 в област Ловеч от 23 юли

Към 22 юли броят на областите, попадащи в Етап 1, е 19.  Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област.

От Министерството припомнят, че от 19 юли временни противоепидемични мерки действат на територията на областите София град и Бургас, от 20 юли – в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли – в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

Новите 8 области, в които се въвеждат временни мерки от днес, 22 юли, са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

В посочените области са въведени следните противоепидемични мерки:

– носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;

– спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;

– хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

– работа от разстояние при възможност;

– провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

– провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button