За 19-та поредна година състезанието „Балканче – крос“

За 19-та поредна година състезанието „Балканче – крос“ събра край местността „Лъките“ до с. Голяма Желязна любителите на мото спорта.

Близо 50 ентусиазирани състезатели от Абланица, Врабево, Добродан, Голяма Желязна, Горна Оряховица, Енина (Казанлъшко) Лесидрен, Ломец, Луковит, Орешак, Плевен, Сухиндол, Троян Черни Осъм, Шипка (Казанлъшко) участваха в стартовете с мотопеди „Балкан“.
Боксовете се изпълниха с ретро машини, а биваците с публика от рано сутринта, в събота, 2-ри юли.
Състезанието с балканчетата се проведе в четири кръга. В първия – за прецизност, мотористите трябваше възможно най-бавно да преминат по трасето, да преодолеят люлееща се дъска и да пренесат съд с вода.
Вторият кръг беше за бързина и техничност. Участниците, с майсторство и умение, преведоха високоскоростно балканчетата на зиг – заг между колчета, завъртайки осморка накрая.
В третия кръг състезателите участваха в масов старт, който по класически начин и безапелационно показа кои са най-добрите състезатели и най-подготвените машини в „Балканче – крос“ – 2022 година.
Четвъртият кръг беше за бутане на моторите. Той се проведе за пръв път и беше най-атрактивен за зрителите. Там се връчиха отделни награди.
Традиционно, победителите се излъчиха след сборуване на точките от трите манша.
За поредна година първото място зае Пламен Попов от Черни Осъм, след него се наредиха дебютантите Денислав Момчев от с. Енина и Николай Азманов от с. Шипка.
Николчо Мирчев (65 г.) от Голяма Желязна получи награда за най-възрастен състезател, а Маркос Стоянов (11 г.) от Голяма Желязна – за най-млад.
Наградени бяха също най-атрактивният и най-неудачният състезател, както и собственикът на на най-красивия мотопед.
В състезанието „Балканче – крос“ по традиция се проведоха маншове за АТВ-машини и кросови мотори.
Победителите във всички стартове получиха купи, медали, грамоти, мото части и аксесоари, както и парични премии.
Състезанието „Балканче – крос“ се проведе за пореден път при голям интерес и от страна на състезателите, и от страна на публиката. Главната заслуга за това е на организатора на проявата Тотю Христов. С думи на признателност той се обърна към многобройните спонсори и спомоществователи, които съдействаха за осъществяването на инициативата, и най-вече към всички състезатели, станали част традиционната спортна проява. Официален гост на събитието беше кметът на Община Троян Донка Михайлова, на която Тотю Христов изказа специална благодарност.
Атмосферата, създадена на поляната край Голяма Желязна от организаторите, ентусиазираните състезатели и многобройната публика, превърна деня в истински спортен празник. Предстои подготовката за 20-годишния юбилей, който „Балканче – крос“ ще отбележи през 2023 година.
Снимките са на Ралица Бенчева

 

Автор:
Ралица Бенчева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button