За поредна година Петровден в село Чифлик

За поредна година Народно читалище  „Просвета-1927 г.“  село Чифлик (община Троян)  организира Петровден,  с традиционното  приготвяне на „Бял мъж“,  което  е характерно ястие за този ден.

На това събитие всяка година местният фермер Добромир Пенчев дарява за гостите на празника агне, което  се приготвяме на чеверме.

Празникът се състоя на уникално място в гората край реката.

Легенда за произхода на ястието “Бял мъж“, наричан още “Белмъш” или “Кутмач” е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. В миналото основното, а често и единственото ястие на нивата е било сиренето. Според легендата, когато жътварите го наредили на трапезата си, за да нагостят Свети Петър, то се разтопило от горещината на петровското слънце. В народните представи тогава е най-топлото време на годината и петровското слънце може да размекне даже камъка.

Хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден. Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб“.

Необходими продукти:
– Бяло, прясно сирене (овче или краве) около 1 кг.
– Бучка масло или 200 гр. прясно мляко
– 200 гр. бяло брашно
– Сол на вкус (прясното сирене е безсолно)

Приготвяне:
В сгорещен съд се разтопява маслото или се кипва прясното мляко. Добавя се натрошеното прясно сирене и се бърка непрекъснато с дървена лъжица до стопяването му във вид на течност. Добавя се помалко брашното и бъркането продължава до извиране на водата и сгъстяване на ястието, до степен да се отлепя от стените на съда. След изстиване ястието допълнително се сгъстява.
Полученият “Бял мъж” се яде с хляб или с петмез и мед.

Традицията повелява всяка година по това време да се възпроизведе този първичен кулинарен обряд, за да бъде реколтата такава, каквато е била, когато свети Петър е приготвил храната за първи път.

Днешното ястие “Бял мъж”, обредно приготвено на Петровден, има характер на кулинарна магия, насочена към плодородието и хляба.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button