11 са офертите за основен ремонт на участъка от Беклемето до с. Кърнарe

11 са офертите в обществената поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на 22,3 км от проход „Троянски“ /път ІІ-35 Троян – Кърнаре/, в участъка от Беклемето до с. Кърнаре в област Пловдив /от км 103+055 до км 125+349/, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Изработването на техническите проекти е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. Целта на проекта е да се осигури целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия старопланински проход в страната и да се подобри свързаността в региона. Трасето преминава изцяло в планински терен с големи надлъжни наклони и остри завои.

Отворените оферти са на:

ПРОДЖЕКТ ПЛАНИНГ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ ООД;
ТРАФИК ХОЛДИНГ ЕООД;
ПЪТПРОЕКТ 2000 ООД;
ВИА-ПЛАН ЕООД;
ПЪТПРОЕКТ ЕООД;
РУТЕКС ООД;
Обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей” ДЗЗД;
АЛВЕ КОНСУЛТ ЕООД;
ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ ООД;
ДЖИ М ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД;
ИЛИЯ БУРДА ЕООД.
Прогнозната стойност на поръчката е 445 880 лв. без ДДС.

Проход Беклемето (Троян – Кърнаре) се намира в Троянската планина, която е част от Средна Стара планина. Дължината на прохода е 40,8км, което е 16км в повече от дължината на съседния Златишки проход. Троянският проход е с надморска височина 1525,5м, което го прави най-високия в Стара планина. За сравнение най-високият проход в България, през който преминава шосе от Републиканската пътна мрежа е Превала (1699м). Беклемето носи това име заради стражевата кула, която охранявала Троянския проход по време на Османската империя.

Троянският проход свързва долината на река Бели Осъм на север с Карловската котловина при село Кърнаре на юг. През него преминава второкласният републикански път Плевен – Ловеч – Троян – Кърнаре. Преминаването на Беклемето през лятото е едно приятно преживяване. Пътят е с множество завои, а най-хубавото е, че съществуват и много отбивки, за да може човек да поспре и да се наслаждава на пейзажа. Поради високата надморска височина на Беклемето, обилните снеговалежи и снегонавявания в района, през зимния сезон Троянският проход не се поддържа и се затваря за движение на МПС.

Източник
АПИ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button