Днес е Успение на пресвета Богородица

Днес е един от най-големите и почитани християнски празници – Успение на пресвета Богородица.

Троянският манастир „Успение Богородично“ отбелязва и своя храмов празник и по традиция и тази година хиляди миряни ще се преклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в светата обител от векове.

Величкий епископ Сионий прочете отеческото послание на Негово светейшество патриарх Неофит за празника Успение Богородично.

„Всяка година празникът на Успението на Божията майка изпълва душите и сърцата ни с чиста духовна радост и дълбоко благоговение пред дивния Божи промисъл за света и човека, пред тайната на извършеното от Господа изкупление и спасение на човешкия род. В днешния ден стореното от Господ Иисус Христос за нас е засвидетелствано в живота на онази, която след Него е почитана от цялата Църква – земна и небесна, като пръв плод на тайнството на богочовечеството“, се казва в посланието на митрополит Неофит.

По думите му последованията на църковното богослужение изразяват по най-красноречив начин цялата неизразима любов на християните към Божията майка. „Любов, която е съчетана с преклонение и почит, превишавани единствено от преклонението и почитта, отдавани в Църквата на нейния божествен Син и наш Господ Иисус Христос. Защото в нейно лице се оправдава, прославя и освещава целият човешки род. Защото тя е първата, която в пълнота е успяла да постигне предназначението, определено от Бога за сътворения по Неговия свят образ човек – да достигне святост и богоуподобяване“, пожелава още Негово Светейшество.

Игуменът на манастира честити празника от името на светата обител и пожела пречистата Богородица да благослови всички поклоници.

След празничната света литургия чудотворната икона на света Богородица Троеручица бе пренесена с литийно шествие от храма до параклиса край манастира където е извършила първото си чудо праз 1600-та година, поясни йеромонах Стефан пред БНР, цитиран от Троян експрес.

Празничната служба бе водена от Величкий епископ Сионий.  Иконата бе носена от членове на НД“ Традиция“, а след нея вървяха кметът на Община Троян Донка Михайлова, от общинското ръководство, гости и миряни.

„Литийното шествие се организира в памет на първото чудо на Божията майка и в прослава на всички чудеса, които Света Богородица извършва непрекъснато. Литийното шествие е възможност за многохилядното множество, което се събира тук на празника, да се докосне до чудотворния образ на света Богородица и да получи от Божията майка милост и благословение“

Успението на Божията майка носи своето послание за християнския свят.

„Успението на Божията майка е празник на смъртта, която носи радост защото ние знаем и вярваме, изповядваме , че смъртта на пречистата Богородица не е обикновена човешка смърт. Тя е успение, заспиване, защото нейната смърт е преславна, пречиста, както е нейния живот. Успението на Божията майка е деня в който пречистата се преселвава небесата в небесата и човешкия род придобива най-голямата и молитвеница, пред престола на всевишния господ Бог“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button