Групата троянски младежи се завърна от Истанбул

Младежите запознаха Кмета Михайлова с впечатленията си

Групата троянски младежи, която взе участие в първата среща по инициативата за сътрудничество на балканските градове В40, се срещнаха с Кмет на Община Троян Донка Михайлова. Младежите  разказаха за наученото в Истанбул в кабинета й.
Събитията от инициативата, обединени под мотото „Младите Заедно За По-Добро Бъдеще“ се проведоха от 23 до 28 август в Истанбул. Програмата включваше 7 панела: Околна среда и климат, Култура и изкуство, Наука и технологии, Човешки права и равенство, Градът и спорта, Градът и архитектурата, Себеусъвършенстване и кариерно планиране. На срещата са присъствали над 200 участници от различни балкански страни.
Деветимата троянски студенти са присъствали на срещи и лекции с бизнес и обществени лидери и експерти от обществения и частния сектор.
Както беше предварително обявено в поканата за участие, основната цел на срещата е да улесни младежите от градовете членки в В40 да се запознаят, да обменят опит и да установят приятелски взаимоотношения, като това ще допринесе за затвърждаване на връзките между техните градове.
Въпреки, че изразиха изненадата си от сериозните мерки и правила, установени от турските домакини, младежите от Троян са останали доволни от престоя си и установените контакти.

Девизът на моята община е“ Троян е сърцето на България“ – той изразява нашата отговорност пред традициите, историята, природата и хората, които ги съхраняват и развиват, подчерта по време на форума на Мрежата на балканските градове В40 в София кметът на Троян и заместник-председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова. Днес заедно говорим за проблемите на Троян, на 12-милионен Истанбул и 2-милионна София, защото те са еднакво значими – това са проблемите на хората. Като членове на НСОРБ, ние се гордеем, че вече 25 години обединяваме всички български общини и работим в добро сътрудничество и взаимна подкрепа, изтъкна Михайлова. Ще се радвам, ако видя този дух в мрежата В40, защото ценностите, които ни обединяват са общи ценности за всички ни, заяви по време на своето обръщение при присъединяването към Мрежата В40 кметът на Троян Донка Михайлова. Събитието, на което 10 български общини официално подписаха декларации за приобщаване към Мрежата на балканските градове се състоя в София, по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и в присъствието на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който председателства организацията В40.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button