Инициативата „Лятно четене на открито“ вече и в Троян

Инициативата „Лятно четене на открито“ се осъществи и в Троян,  благодарение на Народно читалище (НЧ) “ Наука – 1870г.“ и Общината.
От 10 часа в градинката пред Информационно – културния център  в Троян, усмихнатите деца от ЦДГ “ 8- ми март“ и техните учителки, ранобудните малчугани в парка, минаващи граждани и гости на града се забавляваха и четоха на открито.

Децата получиха информация за работата на детски отдел на Читалищната библиотека от Весела Йорданова – библиотекар, научиха за цветните книги, които се предлагат, как да пазят книгите и колко е важно четенето. Пробваха с успех да прочетат от веселите книжки, въпреки крехката си възраст.

Приказки им пресъздадоха батко им Драгомир Маринчевски – 2 клас, актьорите Христо и Моника – от театър „Нюанси“ и Мария Златева – отдел „Култура“ при община Троян.

Тази инициатива се провежда за пръв път в китното балканскo градче, но няма да е за последен, ни увериха организаторите.

„Благодарим на всички за чудесната среща! На добър час, мили деца!“, пожела библиотекарката от Детски отдел на библиотеката при НЧ  „Наука – 1870г., който се намира на улица „Христо Ботев“ до кръговото на „Вилла Ванна“.

Весела Йорданова сподели, че в детския отдел идват ученици или малчугани с бабите си. За да станат читатели се заплаща итакса от 5:00 лв. Тя още им разясни, че  книжките са дават  за временно ползване. Прочитайки дадена книга, те трябва да я върнат, за да може някое друго да я вземе.

Деца, учители, граждани и др останаха много доволни и се надяват да има такива инициативи и занапред.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button