Изложбата на Момчил Митев – нова посока в живописта

Изложбата на Момчил Митев  бе открита  на 25-ти август  2022 г. в арт галерия „Серякова къща“ в Троян .  Самостоятелната изложба живопис на художника Момчил Митев е  наречена „Посоки“ не случайно. Тя дава нова посока в живописта.

Свързани статии

Картините на Митев са рисувани в интересен стил и  рисуване със свещ. Много модерно, но привличащо окото и не натрапващо, напротив. Може да съзерцаваш творбите с удоволствие. Така например портретът на на троянеца Иван Хаджийски. Невероятна творба е портретът на сина на художника.

Изложбата бе представена от неговия приятел и колега Валентин Щинков, който му препоръчва „Серяковата къща” като място с добро пространство за професионални творчески изяви. Освен това, Момчил е работил по рекламата на троянската фирма „Елма 13”, със собственик общинския съветник Владимир Хаджийски. Преди време художникът участва с две свои творби в забележителната изложба „Столът” преди години в Троян

Самият Митев беше скромен в изказването си. Той благодари на галерия „Серякова къща’ за гостоприемството и предложи да направят демонстрация на техниката му – рисуване със свещ.

Самата изложба е много свежа и заслужаваща вниманието. Момчил Митев  ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената. В изложбата има и  картини, посветени на войната в Украйна, както и портрети на личности

Кой е Момчил Митев

Момчил Митев е роден на 01.02.1962 г. в с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско. Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове – „Кока-Кола“, „Нестле“, „Сушард“, „Сони“ и много други, сред които банки и фармацевтични компании. На практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над  100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други. Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента. Те  са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

снимките са на Цветан Тодоров

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button