Лора Христова спечели бронз на Световното първенство по летен биатлон

Лора Христова от Троян със спечелването на  бронзовото отличия при девойките в дисциплина суперспринт, направи българите горди. Това бе първият медал  на България от Световното първенство по летен биатлон в Руполдинг, Германия.

Троянката  финишира на 38 секунди след шампионката Селина Марие Кастъл от Германия и на 26 секунди след словенка Лена Репинч, заела второто място. Възпитаничката на „Аякс“ Троян направи 5 пропуска при стрелбата (1-2-2-0) и беше с четвърто общо бегово време.

Силното българско представяне се допълни от седмото място на Валентина Димитрова, която с 4 пропуска финишира на 55 секунди след победителката.

Другата представителка на Троян, Стефани Йолова, в квалификациите остана на десето място в серията си и не продължи напред.

Миналата зима тези три българки спечелиха бронз в щафетата от Световното зимно първенство в Солт Лейк Сити, САЩ.

При младежите Благой Тодев се нареди 21-ви в същата дисциплина. Във финала банскалията направи 8 пропуска при четирите си стрелби (3-2-0-3) и финишира на 2:03 минути след шампиона Максим Фомин от Литва, който единствен беше безпогрешен в състезанието.

В квалификациите Васил Зашев се класира девети в серията си с 4 пропуска и не намери място сред финалистите. Също с 4 грешни изстрела Константин Василев, също от „АЯКС“ Троян,  не се нареди сред най-добрите 30.

Тодев е сред най-прогресиращите млади биатлонисти на планетата – световен вицешампион на преследване от Солт Лейк Сити и европейски шампион на 15 км от Поклюка, носител на малкия кристален глобус на IBU за младежи в дисциплината 15 км през миналата зима.

В петък в програмата на Световното първенство в Руполдинг е дисциплината суперспринт за мъже и жени, шампионатът завършва в неделя.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button