Млади архитекти ще дадат нов живот на махала Марковска Белиш

Внукът на виден белишчанин - полк. Марин Марковски е в основата на идеята

Млади студенти и любители в сферите на архитектурата, дизайна и изкуствата, свързани с контекста на околната среда в рамките на 9 дни (29. 08 – 6. 09.2022г.)  ще вдъхнат живот на  махала Марковска, село Белиш за втори, пореден път.

Млади архитекти ще дадат нов живот на махала Марковска Белиш
Плевнята

Резиденция Белиш е център за алтернативни образователни методики в областта на изкуствата, занаятите, архитектурата и дизайна. Над 100 души  ще споделят опит заедно под формата на мултидисциплинарно събитие, състоящо се от две части.
Първата част е от 28. 08. 2022 г. до 2. 09.2022г., в която ще се проведат работилници, насочени към студенти и любители в сферите на архитектурата, дизайна и изкуствата, свързани с контекста на околната среда.
Работилниците ще бъдат: конструктивни, аналитични и перформативни.

Млади архитекти ще дадат нов живот на махала Марковска Белиш
Работилница

От 2. до 6. септември  махалата ще бъде огласена   с музика, работилниците ще работят. Ще има лекции, демонстрации и други занимания. И всичко това в рамките на 5 дни и 4 нощи,
Резиденция Белиш е проект, организиран от млади архитекти и студенти по архитектура и близките специалности за студенти, млади професионалисти и любители.
Ценността е в отношението и вниманието, с което посетителите сами поставят и решават казуси, а фокусът е възможността за съвместна работа и обменът на знания и умения.

Инициатор на това второ, поредно издание е  колективът на организацията „Резиденция Белиш“ като в реализацията на събитията, подготовката на пространствата и осъществяването на инициативата участват над 30 млади архитекти, студенти и преподаватели. Основен двигател е Марин Марковски, който е внук на видния белишчанин , носещ името на своят дядо Марин Марковски. Самата работилница се провежда  в къщата на дядо му.

Млади архитекти ще дадат нов живот на махала Марковска Белиш
част от работилниците

Лятната работилница БАСА, която се състоя самостоятелно под шапката на ЕАСА – Европейската асамблея на студентите по архитектура, за която вече сме ви разказвали. Събитието се проведе между 13-ти и 22-ри август в близост до троянското село Белиш, а в него взеха участие близо 60 студенти, преподаватели и чуждестранни лектори, сред които бяха Марко Казагранде и Кристофър Малони.

Млади архитекти ще дадат нов живот на махала Марковска Белиш
проектите

От студенти за студенти
Започнала като студентски протест срещу университетски практики, голямата асамблея ЕАСА прераства в общество от млади хора, които всяка година от 1981г се събират в различна държава, вдъхновени от една тема. Главното на всяка асамблея са 30-те работилници, които по разнообразни начини разглеждат темата в контекста на избраното място. Тази година темата бе Reality (в превод – „Реалност“) и успешно провокира и обедини много хора, включително не изучаващи архитектура.

На 03.09 събота на ФестивалЪ на Резиденция Белиш ще  гостува една от водещите фигури на европейската електронна ъндърграунд сцена!
Ivan Shopov, родом от гр.Троян, е многолик артист – художник, музикант, продуцент, композитор, естет и новатор.
Завършил магистратура със специалност Графика в Националната художествена академия (НХА), Иван създава редица графични творби, илюстрации, както и акрилни платна, обложки и плакати и до момента има осем самостоятелни изложби в България и чужбина.
Участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и колаборативни албуми. Различните му проекти обхващат стилове като drum and bass, IDM, jazz, ambient, techno, rock и класическа музика.
Едно от нещата, които ярко отличават Иван Шопов от артистите в неговата сфера е начинът, по който смесва традиционен български фолклор, електронна музика и джаз.
Озвучението за участието на Иван Шопов ще бъде осигурено от DYNACORD.Млади архитекти ще дадат нов живот на махала Марковска Белиш

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button