Община Троян е сред финалистите на конкурс за биоземеделие

Община Троян попада сред финалистите на конкурса на Европейската комисия за развитие на биологичното земеделие. Това съобщиха организаторите на конкурса на своята Фейсбук страница, цитирани от БТА.

Троян е изградил общински земеделски комплекс от органични оранжерии, овощни насаждения и пчелини, с акцент върху опазването на почвата и водата. Произведената продукция се използва за местните детски кухни и домове за възрастни хора. Така Троян поставя във фокус късите вериги за доставки и здравословната храна за децата, информират още организаторите.

Увеличаването на биологичното земеделие, аквакултурите и биохраните допринася значително за намаляването на употребата на химични торове и пестициди, и има положително въздействие върху нашия климат, околна среда, биоразнообразие и хуманно отношение към животните, пише на интернет страницата на ЕК.

Еврокомисията определи цел за биологично земеделие до 25 на сто от земеделската земя в Европейския съюз към 2030 г., както и значително увеличаване на биологичните аквакултури.

Във връзка с това през март 2021 г. Комисията прие и План за действие за развитие на биологичното производство. В него е застъпен подходът, предвиждащ освен за стимулиране на биологичното производство и потребителското търсене на биопродукти, да се повиши обществена осведоменост относно характеристиките и ползите от биологичното земеделие.

За тази цел планът включва присъждането на годишни награди за признание за отлични постижения в биологичното земеделие на общини, региони, малки и средни предприятия, ферми, търговци на храни и заведения за хранене. Най-добрите и най-иновативни участници, допринасящи за намаляване на въздействието на селското стопанство върху околната среда и климата, биват награждавани.

Освен община Троян, сред другите финалисти в конкурса попадат:

– община Зеехам (на езерото Обертрумер), провинция Залцбург, Австрия
– община Виена, Австрия
– община Валенсия, Испания
– регион Център-Вал-дьо-Лоар, Франция
– регион Окситания, южна Франция.

В категорията, в която се бори Троян обаче, са само още Зеехам и Виена.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе в Брюксел на 23 септември – денят, посветен на органичните продукти в ЕС.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button