Община Троян изпрати четири тона вода за Своге

Община Троян се включи в усилията на определени общини да помогнат на Своге в бедственото положение, в което изпадна града и четири села от общината. Те останаха напълно без вода, след като Искрецка река напълно пресъхна по неясна причина

Бедствено положение в две общини заради проблеми с водата. Все още не е открита причината за внезапното пресъхване на река Искрецка. Безводие мъчи и осем населени места в община Свищов, посочва NOVA.

Изненадващото безводие в Своге е стреснало живеещите там.

„Много е лошо. Хората правят всичко възможно. Това е природно бедствие”, каза една от тях.

Местната власт обясни, че е осигурила достатъчно вода за жителите на Своге и съседните села. „Засега има вода за всички. В момента има 15 пункта плюс две мобилни водоноски. Направили сме график. Ще снабдим всеки, който поиска вода”, заяви инж. Валентин Михайлов.

По-сериозен от решаването на битовите нужди се оказа проблемът с намиране на отговор на въпроса къде е водата.

Водата в пещера Душника е пресъхнала, а река Искрец се захранва именно от нея. След това водата отива до Своге и съседните села. Сега коритото й обаче е сухо и вместо 130 литра дебит в секунда минават 29.

Според кмета на село Искрец Радослав Янчев проблем от години е отбиването на водата при нейния извор към няколко ВЕЦ-а. Затова кметът поиска от Басейнова дирекция да спре подаването на водата към централите.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button