Троян посрещна участниците в 69-та Международна колоездачна обиколка на България

Троян посрещна колоната от състезатели на 69-та международна колоездачна обиколка на България на 29 август 2022 г. около 17:00  часа.

Тази година в нея участват 20 колоездачи от 20 отбора от 3 континента и общо 20 националности, които ще преминат над 800 км по разнообразно и доста трудно трасе в цяла България. „За първи път от години в състезанието ще се включи и национален отбор на България. Рекордните 128 отбора изявиха желание да се включат в надпреварата тази година. Събитието добива все по-голяма популярност и се радвам, че отново в лицето на ДЗИ имаме стабилен партньор”, коментира председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

След майсторско каране през Беклемето и  улиците на Троян, пръв пресече финалната права Пол Дабъл (2:37:30ч. време и  със средна скорост 40.571 km/h.),  който за част от секундата финишира преди Алекси Геран, трети е швейцарецът Роланд Талман; четвърти – украинецът Кирило Царенко, който облече и жълтата фланелка.

Това бе вторият етап на обиколката Пловдив – Троян  с обща дължина 106,6 км.  Победителите в етапа и водачите във временното класиране бяха наградени от Донка Михайлова -кмет на община Троян и Розалина Русенова – зам. кмет, инж. Петко Пенков – председател на Общински съвет Троян и г-н Драгомир Кузов – президент на Българския колоездачен съюз и представител на Държавен застрахователен институт (ДЗИ).

В своето слово кметът на община Троян поздрави състезателите и организаторите за успешното завършване на поредния етап от това престижно и не леко състезание и изрази своето задоволство, че гр. Троян за пореден  път е етапен град в най-старото колоездачно състезание на балканите. Не се съмнявам, че за пореден път, вие – състезатели и треньори, ще се радвате на гостоприемното посрещане от страна на всички местни любители на колоезденето и на спорта въобще.
Организацията и подготовката за това събитие винаги са съпроводени с немалко трудности. Но аз мисля, че резултатът си заслужава вложените усилия. Защото ръководството на община Троян винаги безрезервно подкрепя хората, желаещи да упражняват любимия си вид спорт. В това число и любителите на колоезденето.“ – заяви
Донка Михайлова , който с гордост сподели, че Троян не е бил само на две обиколки на България. Тя благодари за огромния труд от страна Тодор Колев и Цонка Карадочева – председатели на троянския клуб
Г-н Кузов връчи почетен плакет на кмета, зам.-кметовете – Розалина   Русенова и Ангел Ангелов – на общината за приноса и съдействието му за организирането и провеждането на 64-та международна колоездачна обиколка на България.

Отборът на Спортен клуб по колоездене „Хемус – 1896“ получи Грамота за успехите  си  в надпреварата тази година и спечелването на Купата на България.

Носителят на жълтата фланелка е украинецът Кирило Царенко от Gallina Ecotek Lucchini Colosio, който стана и носител на бялата фланелка за най-добър състезател до 23 год.

Polka dot джърсито на червени точки за най-добър катерач облече швейцарецът Roland Thalmann от австрийския Team Vorarlberg.
Зелената фланелка за най-добър спринтьор облече Zsolt Istlstekker от унгарския Epronex!
Мартин Папанов е най-добре представилия се българин в етапа – на 6то място, а от троянският отбор  – Владимир Коев , който завърши на 1:46 минути закъснение от победителя. Марко Станкович е 25-ти, Лъчезар Ангелов -27-ми, Евгени Герганов и Йоан Колев финишираха на 38 -ма и 54-та позиции. Георги Лумпаров не завърши
102 – ма състезатели финишираха днешния етап от общо 107 стартирали. Националният отбор на България е на 3 – то място в отборното класиране за етапа!

Преди финиша на батковците, малките колоездачи се  състезаваха  и най-достойните спечелиха.

Мажоретките бяха част от красивата церемония по награждавнето.Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button