Училището в Борима за първи път с осъществен проект по програмата Еразъм+

Училището в Борима за първи път  през месец септември 2021 г бе с одобрен проект по програмата Еразъм+ с координатор Марияна Станчева – учител по английски език 1-ви – 7-ми клас в училището. Сега вече  училището, носещо името на Апостола на свободата „Васил Левски“ в китното село в община Троян осъществи  този проект, съобщи специално за Троян експрес,  самата Марияна Станчева.

Днес ще Ви запознаем и с успешно осъществените дейности по проекта.
Проектът е с две теми и затова бяха посетени две държави – Испания, а градът – Санта Крус де Тенерифе, който се намира на най-големият от Канарските Острови; и италианския град Флоренция.
Програмата се финансира изцяло от Центъра за развитие на човешките ресурси. През месец март заедно с г-жа Станчева, за Санта Крус де Тенерифе замина и колежката й по география г-жа Стефка Колева, където участваха в обучение на тема: „Team Building for School: Play and Fun, Building Educators’ Communities“.

Тук се провежда  обучение в различни компетентности на закрито в класната стая и на открито чрез езикови игри и тестове в природата – планина и море.
Последва и второ обучение през месец  юни –  във Флоренция, което е на тема: „ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom“. Тук взима активно участие само г-жа Марияна Станчева .

Там учителката по английски език в боримското училище,  посещава доста ползотворен курс, чиито Информационно-комуникационни технологии (ИКТ)  и новости биха могли успешно да се прилагат на работното място и биха заинтригували много учители и улеснили обучението по английски език и география на учениците.
Колева и Станчева споделиха, че подобни формати са изключително обогатяващи и допринасящи за професионализма на европейския учител като цяло. Още повече, че се срещат и контактуват с други свои колеги от Европейската общност и споделят своя професионален опит. Срещите  се финализират с обратна връзка, на които колегите им  отговарят писмено за впечатленията си от видяното на интерактивна дъска.

Наред с обучението, културната програма, подготвена от организаторите, е също невероятна. Учителите посещават Вулканът Тейде, защитени паркове с палми и различни растителни видове, като и Лоро парк в Тенерифе. А във Флоренция има организиран трип из града, безплатен вход за катедрали и галерията Уфици, както и нощни разходки край красивата река Арно.

След приключването на обучението, двете учителки получават и заслужените си сертификати.

След завръщането си в България, те  презентираха тези дейности пред колегите си от ОУ „Васил Левски“, с. Борима, както и пред колеги от други училища в общината и областта.

Представиха богат снимков материал (вижте в галерията). Отговориха на много въпроси и  проведоха интересни дискусии на тези срещи.
Програмата Еразъм+ с ключова дейност К1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“ ще продължи до 2027 г.
Желаем нови успехи на участничките и нови кандидатури на още много учители!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button