БСП сигнализира МВР за купуване на гласове

БСП  – Недопустимо е бездействието на полицията при видими и публични противозаконни действия, пишат водачите на листи от пет области.БСП сигнализира МВР за купуване на гласове

Водачите на листи на „БСП за България“ в Ловеч Вяра Емилова, Монтана Ирена Анастасова, във Враца Атанас Зафиров, във Видин Филип Попов, и в Плевен проф. Румен Гечев изпратиха отворено писмо до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод сигнали за купуване на гласове.

„В качеството си на кандидати за народни представители по време на предизборната кампания провеждаме срещи със стотици хора. Те споделят с нас проблемите в ежедневието си, притесненията и тревогите си“, пишат петимата водачи на листи. Те подчертават, че във всички разговори без изключение хората споделят възмущението си от разширяващата се практика за купуване на гласове, съобщават от ДУМА за Троян експрес

„Публична тайна е, че тази практика се наложи при провеждането на изборите у нас, особено в последните години. Като водачи на листите на „БСП за България“ сме сезирали неведнъж структурите на МВР при предишни предизборни кампании. Сега констатираме изключително притеснителни факти за брутално, неприкрито и без притеснения изготвяне на списъци с избиратели, раздаване на пари и разпределение на територии“, пишат социалистите.

Те са категорични, че купувачите на гласове са обществена тайна, знаят се от всички, коментират се имената, местата на срещите им са известни, както и начинът на раздаване на пари. В малките населени места хората се познават и знаят всичко, което се случва там, поясняват водачите не листи. Те са убедени, че органите на МВР имат тази информация, и недоумяват, че не се предприемат предвидените от закона действия.

В писмото се сигнализира, че въпреки сезирането на областните структури на МВР те бездействат, независимо че са налице видими и публични противозаконни действия за изборна търговия. Социалистите са категорични, че на територията на петте области гласове купуват ГЕРБ и ДПС.
„Става дума за изкривени изборни резултати, за разрушаване на доверието на избирателите в целия изборен процес и демотивация да участват в изборите.

Убедени сме, че подчинените ви структури, които ще алармираме отново, имат необходимата информация, и настояваме за спешни законови мерки за пресичане на тези престъпни практики“, обръщат се към министър Иван Демерджиев Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Филип Попов, Вяра Емилова и проф. Румен Гечев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button