Доброволци от Община Троян помагат в Слатина

Доброволци от  Троянска община  вече втора седмица  помагат  в селата в община Карлово, пострадали от наводненията.

На 6.09.  в домовете на пострадали хора в карловското село Слатина работиха съгражданите ни Тодор Комитов, Петър Елисеев, Иво Немски, Стела Маринова, Калоян Георгиев. Цялото семейство на Данчо Стаевски, сина му Пламен Стаевски и съпругата му Тонка Стаевска също бяха част от екипа на доброволците

Вчера  друга група доброволци –  служителите на Община Троян –  Николай Райковски, Димитър Вучков, Стойчо Вачевски и Петър Елисеев и кметовете на села Илия Минков – Чифлик, Наталия Керембова – Шипково, Милка Пенчева, заедно със сина си – Бели Осъм, Теменужка Зунева – Балканец, Магдалена Цвяткова – Горно Трапе и Мериам Афъзова – Борима продължиха да помагат в карловското село.

В момента там вече няма частни домове, които да не са изчистени след наводнението от 2 септември. Има само три обществени сгради, които имат нужда от още малко почистване, в следващите два три дни ще приключим работата в това населено място, съобщи пред журналисти областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

„На място в Слатина има доброволци от община Троян. Днес в село Богдан се включват 100 безработни по програма на социалното министерство, а около 1000 доброволци ще бъдат на терен в трите села през почивните дни, над 200 души изпращат утре от Националното сдружение на студентските съвети“, посочи Стоев.

По думите му целта на усилията през изминалите и предстоящите дни ще бъдат да се изчистят домовете на хората, за което ще е нужна по-малка техника, като бобкати. От община Садово са изпратили 11 единици техника и в продължение на четири дни ще се работи с нея безплатно.

Областният управител съобщи още, че електрозахранването е възстановено и в трите села, остава да се включи уличното осветление. Колкото до водоснабдяването, то е на 50 процента, тъй като на някои места са прекъснати водопроводните и надречните корита.

„Лекарските кабинети в селата работят, като това са местни лекари. Екипите на БЧК оказват психологическа подрепа на хората, които имат нужда. Водата все още не е годна за пиене. Осигурени са 200 тона питейна вода от държавния резерв. Във всяко село е изпратен по един тир с вода, резервен такъв има в Карлово, а пет други са готови да тръгнат при необходимост“, допълни Ангел Стоев.

Българският Червен кръст открива три временни пункта в засегнатите от наводненията карловски села – Каравелово, Богдан и Слатина, съобщиха от пресцентъра на организацията. В пунктовете ще бъдат раздавани храна, вода и друга хуманитарна помощ, от която се нуждаят хората на място. Там ще се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които помагат за разчистването на щетите от наводненията. На място ще бъде и Доброволният екип за работа при бедствия, аварии и кризи, както и Младежкият авариен екип.

Продължават и обиколките на екипите от психолози на БЧК в тези населени места. До момента са посетени над 20 семейства, съобщи БТА. Много хора търсят психосоциална подкрепа и на безплатния телефон на Контактния център на БЧК 080011466, на който психолози дават дежурства.

До този момента от БЧК са предоставили 900 спални комплекта, близо 1000 одеяла, повече от 10 тона минерална и изворна вода, както и големи количества храна и дрехи. Осигурени са над 1600 литра дезинфектанти, тъй като след разчистването на щетите тези препарати са от изключителна необходимост. Предоставени са и 10 професионални изсушители за мокри помещения, които се използват приоритетно за обществени сгради като детски градини, училища и други.

На 19 септември започва изплащането на еднократната социална помощ на пострадалите от 375 лева. Ще я получат 378 семейства, а тези, които не са подали молби в рамките на първоначално обявения срок, могат да кандидатстват, ще им бъде отпусната такава помощ, съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Колкото до дезинфекцията, и трите села са напълно дезинфекцирани – улици, дворове, къщи.

По информация на областния управител на място към момента има над 120 единици техника, като от голяма техника вече няма нужда, само от по-малка. Очакваме се график за изпращане на техника от някои общини, ангажимент за това имат от Националното сдружение на общините в България. Основната цел е да се направят проходими коритата на реките, тъй като отново идва дъждовен сезон.

А относно семействата, останали без дом, областният управител Ангел Стоев съобщи, че е заявена нужда от 22 фургона, които ще бъдат осигурени от Министерството на отбраната. Очаква се да бъдат доставени след около 10 дни.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button