Община Троян е сред водещите общини с развит балнео и СПА туризъм

Община Троян с  регистрирани 49 хил. туристи се нарежда сред   с водещите 12 общини с развит балнео и СПА туризъм от началото на годината до 20 август, което е добър индикатор за привлекателността и предпочитанията на българите за този вид туризъм. Това  разбираме  от доклада на Министърът на туризма д-р Илин Димитров, който  участва  в  откриването на  IX годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда днес и утре в Сапарева баня – в града с единствения гейзер у нас и с най-горещите минерални води в Европа – вече 104 градуса по последните измервания през май.

За периода от близо 8 месеца от началото на 2022 г. в местата за настаняване в община Велинград са се регистрирали над 197 хил. туристи, в община Хисаря – над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над 9 хил. туристи.

Само в изброените 12 общини общо има над 665 хиляди регистрации на туристи в местата за настаняване за посочения период, което показва един много сериозен интерес към СПА туризма.

Министърът поздрави съюза, който по думите му вече 16 години работи активно и последователно за утвърждаване на имиджа на България като целогодишна и привлекателна дестинация, която предлага продукти и услуги с изключително високо качество, развивайки този сегмент в туризма.

Събитието се определя като най-важното за Медикъл-СПА и СПА сектора в България.

Темата на годишния конгрес на организацията „Зелената мисия на българския здравен туризъм“ е изключително важна, защото в контекста на събитията в световен и европейски мащаб – пандемията от COVID-19, войната в Украйна, климатичните промени, както и последствията от тях – здравният туризъм е сериозна и реална възможност да предложим целогодишен качествен продукт за устойчив туризъм“, подчерта министър Димитров.

По време на срещата министърът представи възможностите, които Националният план за възстановяване и устойчивост предлага за бързото адаптиране на сектор Туризъм към Европейския зелен пакт и преминаване към използване на възобновяеми източници на енергия. Той разясни и ролята на новото звено в Министерството на туризма, което ще улеснява бизнеса в процеса на кандидатстване по програмите на ПВУ. Идеята е да бъдем проактивни в този процес, подчерта министър Димитров.

Източник
Министерство на туризма

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button