Почина най-дълго управлявалият монарх на Великобритания – Елизабет

Почина Кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх на Великобритания и неин държавен глава от седем десетилетия, цитирани от Троян експрес

Тя   почина на 96 -годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец в четвъртък вечерта.

В момента, в който кралицата почине, тронът преминава незабавно и без церемония към нейния наследник Чарлз, бивш принц на Уелс. Има обаче серия практически стъпки, както и спазване на традицията, преди той да бъде коронован за крал, отбелязва Би Би Си.

Новият крал, който ще е Чарлз ІІІ, тази вечер ще остане в замъка Балморал, а в петък ще се върне в Лондон, заявиха от Бъкингамския дворец, който спусна британското знаме наполовина в 18.30 часа местно време.

По-рано през деня бе съобщено, че леекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и са препоръчали тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал.

След това семейството на Елизабет Втора се събра при нея в шотландското ѝ имение.

При кралицата приснигнаха и четирите ѝ деца – престолонаследникът Чарлз, вторият син на Елизабет Андрю, както и принц Едуард и дъщеря ѝ принцеса Ана. В Балморал е и внукът ѝ и вече следващ в линията на онаследяване на короната принц Уилям. Съпругата му Кейт Мидълтън не го придружава, тя остава с децата им за първия им пълен учебен ден в новото училище. Принц Хари и Меган Маркъл, които бяха на посещение в Германия, също отпътуваха при кралицата.

Много хора пък се събраха въпреки дъжда пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да се молят за кралицата. При новината за смъртта ѝ множеството започна да плаче.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button