Проф. Цочо Бояджиев – Почетен гражданин на София

Проф. Цочо Бояджиев бе удостоен   най-високото отличие –  Почетен гражданин на София,   днес ,  17 септември – Ден на София на тържествена сесия на Столичния общински съвет. Присъства и  кметът на столицата  Йорданка Фандъкова, която връчи и  наградата на видния троянец.

С отличията Почетен граждани на София освен проф. Цочо Бояджиев са наградени още  президентът Петър Стоянов,  хореографът Димитър Манов, пианистът Людмил Ангелов, писателят Марин Бодаков (посмъртно), художникът Любен Зидаров, литературният критик проф. Михаил Неделчев, режисьорът Асен Шопов.

Почетен знак на Столична община получиха: директорът на Държавен музикален и балетен център г-жа Марияна Арсенова и г-жа Веска Георгиева (посмъртно) – директор на Столичен инспекторат.

Цочо Христов Бояджиев (25 септември 1951, Троян) е български философ, историк, преводач и поет.

Проф. Цочо Бояджиев - Почетен гражданин на София е Троянецът един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).

Автор е на редица студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Той е възпитаник на Немската езикова гимназия в Ловеч (1965-1970). Завършва специалност философия в СУ „Св. Климент Охридски“ (1972-1976). Доктор по философия с дисертация на тема „Съвременното немско платонознание“ (1980). Доктор на философските науки с дисертация на тема „Ренесансът на XII век: природата и човекът“

Бояджиев е известен и сред средите на поетите и фотографите
Стихотворения на Цочо Бояджиев са били публикувани, още когато е студент, и по-късно излизат в сборници. През 2017 г. в издателство Да излиза том с избрани стихотворения „Обратното на слънчогледа“. Бояджиев се изявява също и като фотограф, с участие в изложби През 2014 г. е отпечатан фотоалбумът (съвместно с Николай Трейман) „Пътят на човека“, а през 2016 г. – „Домът на човека“. През 2017 г. в издателство „Изток-Запад“ излиза самостоятелният му албум „Punctum“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button