Близо два тона ябълки са набрани от Екологичната градина на Община Троян

Близо два тона е реколтата в първата година на активно плододаване от екологичната ябълкова градина, създадена от Община Троян, съобщи кметът Донка Михайлова. във фейсбук страницата си.

„Сто килограма плод бяха набрани от помощници – децата от Дневния център за деца с увреждания, за които тази помощ беше истинска емоция. Плодовете вече са в хладилното помещение, създадено от дарител и оборудвано от Община Троян и предстои да бъдат включени в храненето на децата от детските градини и ясли в общината“, поясни още Кметът

По думите ѝ след още две години се очаква овощната градина да задоволява напълно нуждите от ябълки на децата, ползващи храна от детска млечна кухня, детските градини и ясли.

Общината има засадени и две градини с овощни насаждения от ябълки и сливи в района на Троянско поле. За тяхната поддръжка се полага изцяло доброволен труд от служители в общинска администрация.

Освен овощна градина, Общината създаде и оранжериен комплекс върху неизползваем общински имот – бившето училище „Отец Паисий“. В него, освен оранжерии, има и пчелин. Продукцията е предназначена за храненето в детските заведения в общината и за потребителите на домашен социален патронаж.

Оранжерийният комплекс в Троян  има за цел да отглежда екологично чисти зеленчуци за целите на храненето на най-малките жители на общината. Немският инвеститор в община Троян – „Техник партнер“, обяви, че дарява на троянци обслужващата сграда към оранжериите от 138 кв. м, включваща две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел към бъдещите оранжерии за био зеленчуци за децата от детските градини и ясли в Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button