Д-р Дудевска: Управлението на едно лечебно заведение е предизвикателство за всеки мениджър

Д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян: „Управлението на едно лечебно заведение е предизвикателство за всеки мениджър в България. Когато се касае за малка болница с подбран през годините екип с високи качества и професионализъм, това облекчава много задачата“, заяви в интервю за БТА :екарката, която бе наградена  със „Златен герб“ от кметът на Община Троян Донка Михайлова на 14.10.2022 г.

„Мисля, че всяко лечебно заведение би могло да се справи, ако контролира разхода на ресурсите, предлага висококачествени медицински услуги и добро заплащане на специалистите си, за да ги привлече. Това са няколко много важни, но и трудни за изпълнение задачи за един мениджър. Справяла съм се досега“, посочи Дудевска.

По думите ѝ ключът към успешното функциониране на лечебните заведения е да се решават проблемите в момента на възникване заедно с целия екип и с подкрепата на общинската власт и Министерството на здравеопазването. „Ситуацията е тежка, особено през последните три години, тъй като имаме огромен натиск по време на пандемията от ново заболяване, грандиозен проблем, който, успоредно с финансово-икономическа криза, заплахата от настоящата война в Украйна, още повече усложнява управлението на една болница“, каза д-р Дудевска.

Малките лечебни заведения могат да бъдат по-гъвкави в трудна обстановка

Според нея малките лечебни заведения могат да бъдат по-гъвкави в трудна обстановка и когато има разбиране по въпросите – финансово-икономически, медицински, квалификационни, както и демократичен метод на управление, всеки мениджър може да се справи.

Именно заради показан висок професионализъм в областта на специализираната болнична помощ в Троян, дългогодишната ѝ успешна работа като управител на белодробната болница, привличане на млади специалисти, поддържане на материалната база, издигане авторитета на здравеопазването в града и приноса ѝ в борбата срещу COVID-19, д-р Цветомила Дудевска бе отличена на 14 октомври – празник на Троян, с почетен знак „Златен герб“ на Общината.

„След три години пандемия и усилена работа на целия ни екип на болницата, тази награда идва като огромно уважение към нашия труд, към медицината, към работата ни. Изпитвам удовлетворение, че хората са забелязали нашите усилия“, коментира отличието Дудевска, която е начело на болницата от 22 години.

Болницата е в стабилно финансово състояние, в нея се лекуват пациенти от цяла България

По думите ѝ болницата е в стабилно финансово състояние, през деветмесечието е на печалба. Още от април основните възнаграждения на медицинските специалисти са изравнени с договорените нива в Колективния трудов договор.

В белодробната болница се лекуват пациенти както от общината и областта, така и от цяла България. „През последните три години заради коронавируса се наложи да реорганизираме всичките си сили и възможности, за да се справим. Удовлетворена съм, че успяхме да излекуваме много хора. За съжаление там, където не можахме, тежи много. Това е нещото, което ще държим в сърцата си като неуспех, огорчение и неудовлетворение. Но медицината не е всесилна, трябва да се справим и с този проблем“, каза още специалистът.

Самата тя е успяла да погледне през очите на пациент как изглежда лечебното заведение, след като се е заразила с коронавирус. „Видях, че страхотни хора работят тук, невероятни са като професионалисти, като човеци. Бях изключително удовлетворена от това, което видях от другата страна. За мен беше много ценно да комуникирам с пациентите като един от тях. Това също ми донесе знание каква трябва да бъда като лекар през следващите години“, добави д-р Дудевска.

Взаимоотношенията лекар-пациент са издигнати в култ в лечебното заведение

По думите ѝ взаимоотношенията лекар-пациент са издигнати в култ в лечебното заведение и това много помага при лечението на пациенти с коронавирус. „Ние анализираме всеки месец това, което пациентите записват в книгите за мнения в стационарния блок и на регистратура, и съм изключително удовлетворена, че пациентите оценяват отношението на екипа“, добави лекарят.

Анализът, който е направила за болницата, показва, че добрите традиции са нещо, което носи успех. „Когато аз и голямата част от моите колеги започнахме работа в тази болница като млади лекари, ние се срещнахме с един изключителен екип от медици, част от които бяха завършили в чужбина медицина и имаха огромен опит и в други болници. Те бяха изключителни професионалисти и ние от тях, освен на медицина, се учехме и на взаимоотношения. Аз се постарах да продължа тази традиция, когато оглавих болницата, и видях, че това се оценява от пациентите и е много важно в момент, в който болниците са превръщат и в търговски дружества“, коментира д-р Дудевска. Известни психолози са обучавали екипа ѝ как да се отнася към пациентите, какви трябва да се взаимоотношенията лекар-пациент, например. „За да има успеваемост лечебно-диагностичният процес, това е един от най-важните фактори“, категорична е д-р Цветомила Дудевска.

Създаден е фонд за подкрепа на студенти по медицина

Тя обясни и как лечебното заведение се справя с недостига на кадри, особено в малък град като Троян. През последните четири години, съвместно с Общината, общинските съветници и колегите ѝ в многопрофилната болницата са създали фонд за подкрепа на млади хора, които учат медицинска специалност. Целта е, финансирайки тяхното обучение, те да се завърнат отново в града и да продължат да работят в лечебните заведения на територията на общината. Догодина първият стипендиант ще започне работа в белодробната болница. Междувременно още трима се очаква в следващите години да се завърнат в града.

„Общината изгради своя политика за задържането на младите хора в града ни, специално насочена към лекари и медицински сестри. Благодарение на това в нашата болница работи млад специализант по пневмология и фтизиатрия – д-р Ферад Ферадов, който получи общинско жилище. Това е пътят, по който да покажем какви са възможностите“, коментира управителят на белодробната болница.

По думите ѝ Троян е пример за това как един провинциален град и една малка община може да се справя с демографските проблеми и с липсата на специалисти. „Духът на Троян ни крепи и ни дава сили да продължаваме напред, да се грижим за здравето на нашите съграждани. Ние се чувстваме добре в този град“, добави д-р Дудевска.

Според нея за да станеш добър лекар или професионалист по здравни грижи, е необходимо най-напред човеколюбие, да обичаш хората, да си готов да се жертваш. Нужни са също много труд, практика и да си готов през целия си живот да се обучаваш, да можеш да работиш в екип и да си милосърден, независимо от личните си проблеми.

По повод на Деня на свети Иван Рилски Чудотворец, покровител на българските лекари – 19 октомври, д-р Цветомила Дудевска си пожелава здраве, щастие, Троян и България да останат остров на благополучието, ако е възможно, през тези трудни години. „Нека хората да запазят добрината в сърцата си и да бъдат по-милосърдни един към друг. Лекарите да запазят своя висок професионализъм и да се уважаваме взаимно“, апелира управителят на СБАЛББ в Троян.

БТА Даниела Балабанова

Автор:
Даниела Балабанова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button