Играем, докато учим. Учим, докато играем

Вече трета по ред година с учениците от III а клас на СУ “Св. Климент Охридски“ Троян работи  г-жа Ирена Яшева в група „Занимателна математика“ по Наредбата за приобщаващо образование на МОН. Техните часове включват аритметика, геометрия, логически и практически творчески задачи, поднесени по забавен и достъпен за работа от всички ученици начин. В часовете използвам предимно игровия подход и онагледяване.

На 27.10.2022г. представихме нашата работа в открит урок на тема „Математиката в природата“. Гости в класната стая на III а клас ни бяха родители и учители, пише Ирена Яшева
„Задачите, които поставих на учениците, бяха разнообразни – аритметика, геометрия и разбира се, такива за логика, наблюдателност и комбинации. Всичко беше предимно под формата на игра – рисуваха, апликираха, оцветяваха, чертаха, за да пресметнат по-лесно и по забавен начин. Така, докато „приготвяха“ хартиена пица по рецепта, показаха първи познания за части от цяла единица, но и умение за работа в екип и много се забавляваха. Бяха и малки „дърводелци“ и пресмятаха време за работа по дадена практическа задача. Не беше лесно, но се справиха.

Акцент в урока беше връзката на математиката с природата, като не забравихме да си кажем защо е необходимо да пазим зеленото богатство на планетата. Имаше и музикален поздрав – любимата им „Екопесничка“. Търсейки присъствието на геометричните фигури шестоъгълник и спирала в заобикалящия ни естествен свят, се сетихме за живота на пчелите, за морските обитатели, за красотата на цветята. Припомнихме си какво е симетрия и учениците рисуваха върху милиметрова хартия своите идеи. Тази творческа задача много им допадна.

В края на урока моите ученици бяха с приповдигнато настроение, доволни и горди, че са се справили и са показали знания и умения пред своите гости.“

Ирена Яшева, класен ръководител на III а клас на СУ “Св. Климент Охридски“ Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button