Изложбата с керамични обекти „Разказът“ включва творби на чешки студенти

Изложбата с керамични обекти „Разказът“ бе открита на 13 октомври в 18 часа в Галерия „Серякова къща“ в Троян, съобщават от Чешки център София. Присъства и Посланикът на Чешката република д.ф.н. Лукаш Кауцки
Проектът представя избрани творби на студенти от Ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Работите са създадени по проектна задача през летния семестър на 2021/2022 академична година, в рамките на която на студентите е възложено да си изберат конкретен артефакт от отворения депозиторий на Музея на приложното изкуство в Бърно, да идентифицират неговата история и да го отразят в своя собствена работа.
Чешките студенти са от класа на известния майстор на керамика и порцелан Милан Пекарж. Те ще пристигнат в Троян, за да представят лично проекта си, но също така гостуваха на Националното Училище за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян за да обменят опит, вдъхновения и различни похвати с младите керамици от троянската школа.
Събитието се организира от Чешкия център в София съвместно с Посолството на Чешката република в София, Община Троян Донка Михайлова – Кмет на Община Троян , Галерия „Серякова къща“ и Националното Училище за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев“ – Троян в рамките на културната програма на Чешкото председателство на Съвета на ЕС (#CZPRES22)

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button