Мая Димитрова от Чифлик спечели първа награда в Копривщица

Мая Димитрова от Чифлик спечели първа награда в Копривщица
Ястията на Читалище Чифлик

Мая Димитрова и  дейци от Читалището в Чифлик, Троян  взеха участие в кулинарна изложба в Копривщица, където от 2018 г. се провежда „Празник на копришкия брабой (картоф)”, организиран от община Копривщица, съвместно с Консултативния съвет по туризъм.  Те участваха  с 4 експоната, а Мая   отново спечели първо място с картофената си китара. Нека припомним, че Мая  печели няколко години поред първата награда на „Празника в картофа“ в  село Чифлик.
„Празник на копришкия брабой (картоф)”  се провежда за трета поредна година , с тенденция да се превърне в ежегодна традиция, популяризираща апетитния и хубав вкус на копривщенския картоф, отглеждан в един невероятен град, известен със своите вековни традиции, култура и история.

Копривщица е един от малкото български градове, които възникват изцяло като скотовъден център. Векове по-късно, по зелените и високопланински пасбища на Средна гора, предприемчивият копривщенец започва да сее и отглежда една от най-вкусните храни – картофите. От край време, още от първото му засаждане като култура, та и до днес, в Копривщица картофът е известен и остава до наши дни с името БРАБОЙ. Днес отглеждането на картофи е един от основните поминъци, даващ на много трудолюбиви копривщенци не само препитание, но и допринасящ в България да се ядат едни от най-вкусните картофи, отглеждани на повече от 1100 метра надморско равнище.

Честито на Мая Димитрова от село Чифлик, община Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button