Музеят на занаятите в Троян кани на откриването на интересна изложба

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в град Троян кани всички троянци и гости на града на изложбата „Музеи. Истории за хора с кауза“, посветена на 60 годишнината от създаването му.
Изложбата проследява създаването на колекциите с обществено значение на територията на Община Троян и личностите, дали своя ценен принос за тяхното съществуване. Специално внимание е отделено на музейните сбирки в с. Дебнево и с. Черни Осъм и на техните създатели Пейо Дулев и Дочо Нешков. Важен акцент в изложбата е презентацията за музейната сбирка в с. Гумощник и за ролята на местната общност, в лицето на Ангелина Георгиева, за опазването и поддържането й. Място в изложбата е отделено и на Стела Маринова с музейната сбирка „Минало незабравимо“, плод на нейната дългогодишна и задълбочена изследователска и събирателска дейност.
Кога и от кого са създадени музейните сбирки в с. Балабанско, с. Врабево, с. Калейца, сбирката при Троянски манастир – тези и много други важни факти ще откриете в настоящата изложба.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button