Науката аюрведа – от древността до наши дни

Как възниква аюрведа?

Началото на древната индийска философия аюрведа, която е наука за човешкото здраве и благополучие, е поставено още преди 5 хиляди години. Оттогава до днес всички знания са съхранявани, предадени от поколение на поколение, както и паралелно с това усъвършенствани и допълвани от последователите на учението.  

Днес лечебните практики са едни от най-разпространените по целия свят, защото са доказали своята устойчивост и ефективност. Това е причината те да бъдат следват от милиони хора по света, които искат да водят хармоничен и природосъобразен начин на живот.

Всъщност още преди векове аюрведа търси и дава отговори за възникването на света, за ролята на хората в него, за връзката с природата, за вътрешния и външния мир. И постигнатите познания днес се преоткриват от новите поколения.

Аюрведа и медицината

Аюрведа всъщност може да бъде наречена първата медицина, тъй като тя повлиява на лечебните практики, които се прилагат още в Древна Гърция, Рим, Китай, Тибет и Египет.

В търсене на начини за положително повлияване на здравето на човек, индийските древни лечители поставят основата на направленията, които по-късно ше са съвсем близо да тези в съвременната традиционна медицина.

Още преди хилядолетия възникват осем основни дяла, които са познати с наименованията: Кая, Бала, Граа, Шалия, Урдванга, Дамштра, Вришия и Джара Чикитса. 

Съответно те се отнасят за т.нар. вътрешни болести, педиатрията, болестите на душата и ума, хирургията, съвременната медицинска дисциплина “Уши, нос, гърло”, токсикологията, репродуктивната медицина и за болестите при възрастните хора, както и по отношение на стареенето като биологичен процес.

За разлика от познатата традиционна медицина, която се практикува в съвременния свет, то аюрведа винаги е поставяла в центъра на лечението болния човек. И винаги търси причината за неговото състояние, а не само начини за въздействие на симптомите и последиците от тях. 

Поради тази причина обяснението за болестите и защо страдаме от тях, индийските лекари намират в нарушения баланс в организма. Но той се влияе от нашата съвкупност от мисли, действия и възприемането на околната среда от човек. 

Балансът и хармонията са основни понятия в аюрведа, които са в основата на индивидуалните особености при хортаа, на техните начини за възприемане на света и за лечението им. 

Характеристиките на всеки един от нас са пряко зависими от трите Доши, които се съчетават в човешкия организъм. Според аюржеда това са Вата, Питта и Кафа. Паралелно с тях възникването и съществуването на Космоса е свързано с петте основни елемента в него, които са вода, въздух, земя, пространство и огън.

Аюрведа и начините за лечение на човек

Аюрведа като медицински практики следва принципите за природосъобразност. В основата на терапиите са екологични продукти на растителна основа. Над 50 000 са познатите билки и растения, които в различни комбинации са приложими при множеството болести и състояния, от които страдаме. Целта им е да се възстанови здравето, което е зависимо от баланса в нас. 

От тях се приготвят препарати, мехлеми, масла и олиа, хранителни добавки, кремове и още много други продукти с лечебна цел. Приложението им е специфично според индивидуалното състояние и това изисква да бъдат назначени и дозирани от медицинско лице, което е запознато с индийските практики в аюрведа. Най-удачно е подобни лечебни средства да се набавят само от провери източници, които могат да гарантират за качеството и безопасността на продукта. 

Най-добре е да се вземат от специализирани аюрведа клиники. Там човек може да се диагностицира и консултира при специалист. Също така ще получи ценни съвети за природосъобразен начин на живот, а и може да се подложи на терапии и методи под лекарски контрол.

Аюрведа практики за добро здраве и дълголетие 

Милиони са последователите на проповядваните от индийската наука начини за добро здраве и хармония. 

Практикуването на йога, лечебно дишане, спазване на подходящ хранителен режим, медитация, следване на сутрешна и вечерна рутина са само част от най-разпространените и лесно достъпни възможности за профилактика и постигане на дълготраен и пълноценен живот. 

Източник на изображения: Аюрведа Банско

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button