Планинската спасителна служба – отряд Троян отбеляза 70 години

Планинската спасителна служба – отряд Троян отбеляза 70 години от създаването си, съобщава БТА. Много официални гости, приятели и ветерани присъстваха на тържествената церемония по повод годишнината.

„За мен е изключителна чест, защото не на много хора се пада да поздравят колеги и приятели за един такъв значителен юбилей и то на организация, която в основите си е събрала съдбите, животите, трепетите на много хора. Нека всеки един от вас си помисли колко много струва на всеки спасител да изпълнява тази доброволна дейност, колко много струва на семействата, които изпращат своите близки, които жертват живота си, за да спасяват други животи“, заяви в словото си Марин Сираков, началник на отряда. Той пожела най-вече на младите си колеги да следват примера на ветераните.

На празника присъства и Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК), който посочи, че в сърцето му троянският отряд е с изключителна стойност. „Много дълго време съм изкарал тук, много приятели намерих. За мен е чест да застана пред вас и да ви приветствам със 70-те години, в които всички вие сте полагали толкова усилия, безвъзмезден труд, за да спасявате човешки живот, което е изключително благородно и трудно дело“, посочи Нешев. Той благодари на семействата на планинските спасители, както и на спонсорите, без които работата им ще се случва по-трудно. С пожелание планинските спасители в отряда да бъдат винаги свързани един с друг, сплотени, да разчитат на човека до себе си и да бъдат във връзка с ветераните, които са положили основите, Нешев подари на отряда в Троян 200-метрово алпийско въже.

Поздравления отправи и председателят на ПСС на БЧК инж. Веселин Ганчев, както и представители на институции, колеги на планинските спасители от съседните общини и области, приятели и гости на празника.

За доброто настроение се погрижиха музикантът Мишо Иванов, танцова формация „Здравец“ и младата певица Ани Ненова.

За рождена дата на отряда се смята 16 юли 1952 г., а инициатор е д-р Любен Пенев, тогава лекар в Белодробната болница, който е и първият началник на отряда. Останалите учредители са: Мирчо Марковски, Иван Камачаров, Минко Чолаков, д-р Васил Главлешки, Милко Вълчев, инж. Марин Маринов, Ангел Ангелов, Вамин Шипковенски, Иван Добрев, Никола Пеновски, Гечо Мичковски, Марин Хитров, Данко Дачевски, Васил Донев и Георги Расташки

Днес отрядът в Троян е с численост 28 атестирани планински спасители.

Автор:
Даниела Балабнова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button