Празникът на картофа за 10-ти път в Чифлик

Празникът на картофа в троянското с. Чифлик  се  организира всяка година втората събота на октомври  от читалище „Просвета – 1927 г.“, със съдействието на кметството и пенсионерския клуб.Празникът на картофа за 10-ти път в Чифлик

Тази година той бе 10-то юбилейно поредно издание. Село Чифлик посрещна празника с обновени публични площи, създадени с общински средства по програма “Обществен форум” и средства на частни спонсори.

Гости на тържеството бяха Донка Михайлова – кмет на Община Троян,  общинските съветници инж. Владимир Хаджийски  и инж. Младен Богдански.Празникът на картофа за 10-ти път в Чифлик
Посетителите разгледаха кулинарна изложба с картофени ястия. Тази година първото  място спечели Мая Колева, която приготви с много любов вкусна китара от картофи. Нейни асистентки стана Антония Рашкова Найденова и Добринка Йорданова.  Жури в състав Донка Михайлова, инж. Владимир Хаджийски и Мартин Райковски. След това всички гости от близо и далеч се включиха във викторината и търга на експонатите и се насладиха на богата музикална програма.

Тази година за доброто настроение се погрижиха танцьорите от Академичен фолклорен ансамбъл към Националният Студентски дом София и Младен Митков, Валентина Добрева – пеивцаот Родопите и Елизабет Божкова, която е завършила Националното училище за фолклорни изпълнители Котел Озвучаването и веселата част бе осигурена от народния изпълнител Младен Митков.Празникът на картофа за 10-ти път в Чифлик
Всички гости могат опитаха освен вкусната картофена чорба и традиционната питка с плънка от картофи, наречена „Барабойник“.
Спонсори на събитието бяха Община Троян, Хотелите – „Дива“, „Блян“, „Галакси“ и „Балкан“, Тони Цонев, земеделските производители – Добромир Минчев и Любомир Добрев и Стефан Стойков, Камен Ангелов – комплекс „Чифлика“ и Зюмбюлски ЕООД и Хлебопроизводство Троян.
Идеята на организаторите е, чрез този необичаен празник да дадат възможност на производители, търговци и туристи да осъществят полезни срещи и контакти помежду си, да обменят знания и опит в областта на кулинарното изкуство и производството на картофи и разбира се да прекарат един различен и изпълнен с много емоции ден!
Подобен празник се прави и в балканските градчета Клисура и Копривщица.
Празникът на картофа за 10-ти път в Чифлик

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button