Tроянските художници ще представят новите си творби на 1 ноември

Tроянските художници ще подредят своите нови творби в галерия „Серякова къща“ Троян за  традиционната есенна изложба. Тази година изложбата е под знака на Деня на народните будители и ще се открие на 1 ноември, от 18:00 часа,  съобщи за галеристът Мариела Шошкова.

В експозицията ще бъдат подредени последните творби на троянските художници. Сред тях ще са произведенията на новоприетите в сдружението членове, които не са излагали до момента в галерията.

В изложбата участват всички членове на дружеството, които са повече от 60 и представят творби в различните жанрове – живопис, керамика, иконопис, дървопластика. Всеки от тях ще се представи с поне две творби.

„Тази изложба е един празник за нашия град, винаги се открива през есента и е съпътствана с джаз концерт. По този начин нашите посетители могат да се насладят едновременно на двете изкуства“, каза още Шошкова.

Също по традиция, изложбата ще има  и джаз концерт на трима музиканти Гости на Троян  ще са Павел Терзийски, Александър Логозаров и Борис Таслев. Гости на

Павел Терзийски е уникален творец в областта на изпълнителските изкуства и отличаващ се вокалист на софийската джаз и експериментална сцена. Използва гласа си като инструмент, чрез който постига ефекта на перкусионни, духови и електронни инструменти.

Автор е на албумите „Elements“, „The Little Tailor“ и ‘Voicewalk“, както и съавтор на албума „Settlers“ заедно с Александър Логозаров.

Част е от сдружението на независими творци „Big Banda“.

Александър Логозаров е китарист и автор на музика в сферата на джаза и импровизационното изкуство. Завършва консерваторията в Гронинген, Холандия, където негови ментори са някои от големите имена на местната и Ню Йорк сцена. Свири и издава собствена музика с групата си Space Kadillak, с проекта му с Павел Терзийски, както и е съавтор в дебютния албум на “Лилия Илиева и Минимум квартет”. Като лидер или гост, Александър е сред най-активните творци на родната клубна и фестивална сцена. Гостувал е в троянската галерия многократно.

Борис Таслев (контрабас) е изпълнител, активно присъстващ на музикалната сцена. Свири и записва с Ангел Заберски, Христо Йоцов, Антони Дончев, Милица Гладнишка,  Димитър Льолев, Милен Кукошаров, Михаил Йосифов,  както и със състави за кубинска и афро-перуанска музика. Член е на оркестъра за народна музика на БНР.

Родната сцена и публика познава Павел Терзийски и Александър Логозаров като едни от най-своеобразните и ярки музиканти на своето поколение. Творческият им път е относително контрастен. Павел е вокалист познат със страстта си към електронната музика и свободната импровизация. Александър е посветен на джаз традицията, но и на редица стилови превъплъщенията на електрическата китара. Начало на тяхната колаборация дава желанието им да излязат от собствените си рамки и резултатът идва по-скоро от очакваното. По време на Ковид локдауна в началото на 2021 двамата фокусират цялата си творческа енергия върху композирането, записите и обработката на Settlers – техния пръв общ албум. Сами определят съдържанието му като “по малко от всичко, което харесваме като меломани”. На 1-ви ноември в галерия „Серякова къща” ще имаме удоволствието да чуем проекта в камерен вариант, като към Павел и Александър се присъединява един от ярките контрабасисти в България – Борис Таслев.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button