Троянци ще отбележат 115 години от рождението на Иван Хаджийски

Троянци ще отбележат 115 години от рождението на основоположника на българската социология Иван Хаджийски на 13 октомври (четвъртък) . В  програмата за празника се  предвижда от 10:30 часа откриване на сензорен кабинет в ОУ „Иван Хаджийски“ и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджийски в двора на училището.

Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя и наградени участниците в конкурса „Бит и душевност на дигиталния българин“ на площад „Възраждане“ пред паметника на Иван Хаджийски в двора на Конака.

Конкурсът е обявен от Община Троян, а участниците са от 8 до 12 клас и студенти първи и втори курс. Творбите трябва да бъдат получени в общинската администрация до 11 октомври. Те ще се оценяват от тричленно жури в състав: преподаватели от Катедра „Журналистика и масови комуникации“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и представител на Института „Иван Хаджийски“- София.

Освен предметните награди, авторите на отличените творби ще получат грамота, която им осигурява предимство за кандидатстване в специалност „Българистика и медии“ на ШУ „Епископ Константин Преславски“. Най-добрите текстове ще бъдат публикувани.

Вечерта, от 18:00 часа, в галерия „Серякова къща“ ще бъде представена изложба на чешка керамика на студенти от Институт по приложни изкуства в Прага.

Иван Хаджийски е роден на 13 октомври 1907 г. в Троян. Там е и погребан. Неговото име носи училище в Троян, изграден е и паметник на Хаджийски в центъра на града.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button