Учениците от Троян се научиха да изписват старобългарските букви

Ученици от троянското Начално училище „Христо Ботев“   изписаха старобългарските букви с туш и перо. В навечерието на Ден на народните будители  -1 ноември училищното ръководство реши да осъществи тази  интересна инициатива, за да популяризира  изкуството калиграфия, а и буквите, с които е написана „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски,  първата азбука и др.

По този повод,   г-жа Геновева Ненова, която повече от пет години се занимава с калиграфия и е  бивша ученичка на това школо, запозна с учениците с тайните на това изкуство.

Калиграфията не е само „изкуството на красивото писане“, а е и връзка с корен и род, знание, което не е изчезнало, а просто е забравено. Изписването на старобългарските букви е магия, която ни пренася във времената, когато буквите са били създадени само за нас – българите.

В училище „Христо Ботев“ Троян се проведоха две ателиета под нейно ръководство. В продължение на четири часа 36 ученици от IV клас изписваха старобългарските букви с туш и перо.
Г-жа Ненова сподели с учениците, че калиграфията не е само „изкуство на красиво писане“, а е и връзка с корен и род, знание, което не е изчезнало, а просто е забравено. Изписването на старобългарските букви е магия, която ни пренася във времената, когато буквите са били създадени само за нас – българите. Калиграфията помага на творческото мислене и съсредоточаване. Възпитава в нас търпение и усет към естетиката, така необходими в дигиталната ера.

Геновева Ненова, родена в Троян, но живее от няколко години в София. Тя се занимава с калиграфия повече от пет години и вече е провеждала няколко ателиета в столицата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button