В Троян беше отбелязана 115-годишнина от рождението на Иван Хаджийски

В Троян беше отбелязана 115-годишнина от рождението на основоположника на българската социология Иван Хаджийски.

По повод годишнината от рождението на Иван Хаджийски беше открит сензорен кабинет в троянското училище, чийто патрон е основоположника на българската социология.

Бяха поднесени и венци и цветя пред паметника на Хаджийски в двора на училището.

Пред паметника на именития троянец в двора на Конака на площад

„Възраждане“ награди получиха участниците в конкурса „Бит и душевност на дигиталния българин“ – Диана Тодорова. Другият участник  – Иван Иванов  от Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх 1“ в Ловеч, не успя да присъства.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от: Община Троян и Общински съвет, Троян, ОУ “Иван Хаджийски”, Троян ; Музеят на Художествените  занаяти; НЧ “Наука-1870 г.” – гр. Троян, ПГМЕТ „Акад.Ангел Балевски“ и др

През деня се проведоха   Спортен празник и състезание по колоездене, които бяха посветени на утрешния празник Петковден –  деня на Троян.

Вечерта, от 18:00 часа, в галерия „Серякова къща“ беше  представена изложба на чешка керамика на студенти от Институт по приложни изкуства в Прага. Гост на изложбата беше и Посланикът на Чешката република д.ф.н. Лукаш Кауцки

Иван Хаджийски е роден на 13 октомври 1907 г. в Троян. Публицисти социолог, автор на книги и статии. Прилага метод за изучаване на социалните проблеми, който е оригинално явление в българската философско – социологическа мисъл. . Социологическите му изследвания на българската народопсихология „Бит и душевност на нашия народ“, се считат за най-важните му трудове.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button